3 четения

Радонът увеличава риска от меланома

Ново изследване на учени от Института за тропическа медицина и обществено здраве в Базел, Швейцария, показа, че радонът в домовете увеличава риска от развитие на рак на кожата, съобщи ЮПИ.
Швейцария е сред държавите с най-голяма смъртност от меланома в Европа. Случаите на меланома в страната нараснаха повече от 2 пъти през последните 20 години.
Радон се отделя от гранитни и метаморфни скали, от почвата. Нивото на излагане на радон в домовете зависи от геоложките условия и от това колко добре е защитен домът срещу отделянето на радон от почвата.
„Изследването ни показва, че когато радонът се разпада, радиоактивните алфа частици не само унищожават белодробни тъкани, но и могат да окажат въздействие върху кожата. Подобни изследвания рядко са извършвани в миналото“, заяви експертът по епидемиология на околната среда Мартин Рьосли от института.
Учените анализирали 1300 смъртни случая вследствие на меланома у хора на 20 и повече години в Швейцария между 2000-ата г. и 2008 г. Бил установен увеличен риск от смърт вследствие на меланома при по-високи нива на радона в домовете, независимо от излагането на ултравиолетови лъчи.
„Колкото по-млад е индивидът, толкова по-силно е влиянието на радона върху риска от развитие на заболяването“, отбеляза ученият.
Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Health Perspectives

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!