190 четения

Сватба за „Гинес“ вдигат в Арбанаси с 2000 пити и 2 тона руйно вино

4500 гости, облечени в народни носии, ще седнат на месали с обща дължина 150 метра, шеф Виктор Ангелов ще готви боб по хайдушки в най-голямата тава на Балканите

4500 СВАТБАРИ ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ НА АРБАНАСИ, ЗА ДА УЧАСТВАТ В АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА СВАТБА, КОЯТО ПОДГОТВЯТ ОТ СДРУЖЕНИЕ „ЛУДОГОРИЕ“. На 10 месала, всеки от тях дълъг по 15 метра, ще бъде разположена софрата. За сватбата са специално поръчани 4500 глинени купи и още толкова лъжици, 1 тон сирена и 2 тона руйно вино, ще бъдат приготвени и 2000 пити. Основната гозба в сватбеното меню е боб по хайдушки, за който са осигурени 400 кг боб, 200 кг лук, всякакви зеленчуци и подправки и едно теле, защото само с месо става хайдушкият боб, обяснява организаторът на събитието Валентин Димов. Лично негова е и най-голямата тава на Балканския полуостров, в която шеф Виктор Ангелов ще приготви боба. Тавата събира 2,3 тона гозба. Всичко това ще се случи на 21, 22 и 23 юли.

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ОТ ЛУКОВИТ И ИВА ЯНЧЕВА ОТ БУРГАС СА МЛАДОЖЕНЦИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ВРЕКАТ ВЪВ ВЯРНОСТ, ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ, пред многохилядното множество. „Три дни ще продължи старовремската българска сватба. Тя ще съдържа в себе си всички предсватбени и сватбени ритуали, които са изключително богати, интересни и пълни със символика. Има и следсватбени ритуали, но тях ще запазим само за себе си“, казва младоженецът Георги Георгиев. Той е автор на сценария, по който ще протече събитието и след който той вече ще бъде женен за любимата си Ива.

В началото сценарият представлявал театрализирана версия на автентичната българска сватба, която версия Георги събрал върху 76 страници. После обаче авторът си дал сметка, че ако накара сватбарите, кумовете и останалите участници в сватбата да учат наизуст реплики, може и да му се наложи да си търси суфльор, затова се отказал. Свел сценария до нужния минимум, колкото да е ясна организацията, и решил да остави всички да се чувстват себе си и да говорят каквото сърцата им диктуват.

С ПЪРВАТА СРЕЩА НА ДВАМАТА МЛАДОЖЕНЦИ – НА КОНСКАТА ЧЕШМА, ЩЕ ЗАПОЧНЕ СВАТБЕНИЯТ РИТУАЛ. После зрителите ще видят провождането на сватовете в дома на момата, иносказателния разговор между тях и родителите на момичето, ще има малък и голям годеж. „Някога сватбата е била голям пазарлък. Затова и този прословут разговор между сватовете и родителите на девойката е толкова иносказателен. Те никога не са отивали в дома на момичето, за да кажат: „Дошли сме да я искаме за булка. Взимаме я“. Говорили са за всичко друго, но не и по темата. А се е случвало младите да бъдат разделени, защото двамата бащи не успяват да се договорят на големия годеж“, обяснява Георги, който дълго проучвал историята на сватбените ритуали от Северозападна България заедно с Ива.

Във втория ден сватбата продължава с ладуване, засевки, замесване, изпичане на погача, засаждане на кумово дръвче, подготвяне на знамето, момкова и момина вечер. Същинската сватба е в неделя, на 23 юли, и тя ще се случи на поляните на Конната база в Арбанаси. Тогава сватбарите ще станат свидетели на бръсненето на младоженеца и сплитането на косата на булката. Сплитането се прави от нейните дружки и символиката в ритуала е да бъде разплетен старият живот на момичето и заплетен новият.

КАТО СВАТБАРИ В РИТУАЛА МОГАТ ДА УЧАСТВАТ ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ, СТИГА ДА СПАЗЯТ УСЛОВИЕТО И ДА ОТИДАТ НА СВАТБАТА, ОБЛЕЧЕНИ В НАРОДНИ НОСИИ, уточнява Валентин Димов. За целта е създадена строга организация и всеки, който иска да се включи в ритуала, трябва първо да премине през информационния център, който ще бъде организиран на място. „Там всеки ще получи гривна, с която ще има свое място на месалите. Ще си види мястото и след това ще трябва да се оттегли от софрата до идването на младоженците. Другата цел на гривните е да знаем точния брой на сватбарите, защото искаме да подобрим световния рекорд, който вече сме поставили преди две години с българска сватба, на която събрахме 3000 сватбари“, обяснява организаторът, който направи автентична българска сватба за първи път преди пет години край Разград. Една от най-атрактивните възстановки беше преди три години, когато Валентин Димов и неговите съратници спретнаха сватбата от „Време разделно“. Сега събитието вече се нарича „Болярска среща“ и ще се случва край В. Търново след настойчивите покани на общината.

С автентични народни носии ще бъдат и двамата младоженци. Георги признава, че неговата носия е шита сега, но е точно копие на истинска празнична носия. „Обикалях дълго, за да проучвам мъжките носии, но се оказа, че по-добре запазени са женските носии. Мъжки почти никъде не успях да открия. Но тази, с която аз ще се оженя, е от 19-и век. Напълно автентично е и въоръжението ми“, обяснява Георги и уточнява, че младоженецът и сватбарите някога са били въоръжени до зъби на този специален ден, за да плашат дявола и да гонят злите сили.

Две години продължило събирането на носията на Ива. Женският тоалет е изключително богат, с много части и аксесоари и затова набавянето на всички елементи забавило малко ритуала.

По време на сватбата ще звучат автентични северняшки песни и танци, които младоженците намерили в един сборник от 1925 г. Ива се справила с тази задача, защото е професионален музикант, занимава се с дирижиране и в момента е докторант към БАН.

АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА СВАТБА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ ОТ ТРИДНЕВНИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР „БОЛЯРСКА СРЕЩА“. Докато Георги и Ива изпълняват всички ритуали, на две сцени в селото ще звучи музика, ще вървят различни конкурси и игри за децата. 15 изпълнители, сред които Иво Папазов – Ибряма, Петър Ралчев, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, Нешо Нешев, ще дойдат за събора. „Събирах ги всичките две години заради безкрайните им ангажименти, но успях и се радвам, че с нас ще са и музикантите от оркестър „Орфей“ и квартет „Славей“, ще има и две кукерски групи, както и нестинари“, уточнява Валентин Димов и допълва, че идеята му е всяка година на поляните на Арбанаси да има по една истинска българска сватба – веднъж македонска, после каракачанска и т.н., така че всички, които успеят да присъстват на събора, да се докоснат до най-истинското в родните ни традиции.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *