16 четения

Безработните вече ще подават заявленията за обезщетения онлайн

ОТ 1 ЮЛИ ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ОТПУСКАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА МОГАТ ДА СЕ ПОДАВАТ И ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ. Това ще става чрез специално разработена електронна административна услуга, която ще бъде достъпна на интернет страницата на институцията – www.noi.bg, информират от Териториалното поделение на НОИ във Велико Търново. Достъпът до услугата ще се осъществява чрез използването на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на подателя, издаден от НОИ. Самото издаване става в поделението на осигурителния институт за няколко минути и е напълно безплатно срещу лична карта.

Заради промяната в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица вече е утвърден нов образец на заявлението. Заедно с него потребителите, избрали електронния вариант на подаване, ще трябва да приложат като прикачен файл и акт за прекратяване на правоотношението с работодателя. За заявленията, подадени след 30 юни 2017 г., отпада необходимостта лицата да представят документи за стаж, тъй като данните за времето след 31.12.2001 г. се извличат от информационната система на НОИ.

В новия образец на заявлението безработното лице следва да посочи един от трите възможни начина за получаване на документите, които НОИ издава във връзка с исканото обезщетение. С оглед защита на личните данни получаването им по електронен път на посочен електронен адрес е възможно само ако лицето притежава електронен подпис или ПИК. Новият образец на заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица е публикувано на интернет страницата на осигурителния институт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!