113 четения

Бивша гладачка и готвачка стана приемна майка от любов към децата

59-годишната Марияна Йорданова има три свои деца и шестима внуци

МАРИЯНА ЙОРДАНОВА ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е ЕДНА ОТ 22-те приемни майки в общината, която дава всичко от себе си за едно малко момиченце. Тя е на 59 г. , с основно образование, била е гладачка в шивашки цех и готвачка. Останала без работа заради мизерното заплащане. Има три свои деца и шестима внуци. Кандидатствала е да стане приемна майка от любов към децата и за да се грижи отново за някого, защото децата и внуците били разпилени по света и на различни места у нас.

„Допреди няколко години работех в цеха в село Павел като гладачка и изкарвах мижави пари, а сама си гледах най-малкото дете, защото съм разведена, а то е от друга връзка след това. Сега вече малката ми дъщеря е омъжена и има две свои дечица, но тогава не ми беше лесно…“, разказва Марияна. След като напуснала и останала без работа, тя научила, че в Полски Тръмбеш вече има други жени, които са станали приемни майки. Така от дума на дума и тя решила да опита и подала документи . Оказало се, че процедурата хич не е лесна и бърза и тя чакала седем месеца да бъде одобрена за приемен родител. Накрая чудото станало преди четири години и оттогава Марияна е приемна майка.

ДЕТЕТО ВЕЧЕ Е НА 7 ГОДИНИ И НАЕСЕН ЩЕ БЪДЕ В ПЪРВИ КЛАС. Щастливата приемна майка е доволна и от факта, че тя и детето са родени в един месец .

„Аз си го гледам като мое дете и прекарвам втора младост. Щастлива съм от това, на което съм го научила, и се виждат често с децата на малката ми дъщеря. А най-голямото щастие е, че тя ми казва „мамо“. Знае имената на внуците ми и ги чака през лятото с нетърпение“, с трепет в гласа споделя още Марияна. Заедно двете рисуват, шият, пишат и дори готвят, а детето с охота се учи да реди приборите на масата. Марияна може да го гледа до 18 г., ако някой дотогава не поиска осиновяване, но засега такава информация тя няма. Самата приемна майка не е мислила на този етап самата да стане осиновителка. Казва още, че да си приемна майка не е бизнес, както е чувала да се говори, заради парите, а призвание и обич към такива деца, изоставени от биологичните си родители.

„Много се дразня, като гледам по телевизията как за приемните майки се говори, че за тях това е доходен бизнес. Ами дали всеки може да се нагърби да гледа едно такова дете! Не всички са здрави, имат проблеми и дори заболявания. Това да не е лесна грижа?“, заявява още Марияна Йорданова. И допълва, че държавата дава достатъчно средства, но другото зависи от човека, който трябва да се отнася с любов към детето, което е приел в дома си …

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *