За пръв път провеждат църковни беседи в Петко Каравелово | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

За пръв път провеждат църковни беседи в Петко Каравелово

Публикувана на: 28.06.2017г. 35 прегледа

В съответствие със СТРАТЕГИЯТА ЗА ДУХОВНА ПРОСВЕТА, КАТЕХИЗАЦИЯ И КУЛТУРА НА БПЦ-БП, от 2017 г., след назначаването на свещ. Зоран Мамучевски за предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в с. Петко Каравелово, се провеждат църковни беседи. С тях се цели събуждане на вярата на кръстените членове на църквата, предпазване на православните християни от влиянието на разколите, сектите, друговерието, суеверието и неверието.

Беседите се провеждат на различни места в селото със съгласието и съдействието на кмета Любомир Ламбев. По негова инициатива тази година за Задушница се отслужи обща панихида на гробищния парк на селото – традиция, която дълги години е била забравена в този регион. Гробовете бяха почистени и много хора от селото се включиха в службата, за да се помолят за своите починали сродници. Защото много често с трескавите подготовки за почитането на починалите ни близки: пазаруване, готвене, организиране на роднините, ние забравяме най-важното – да повикаме свещеник, да отправим молитва към Бога за упокой на душите на починалите и да раздадем милостиня за “Бог да прости”, казва още отец Зоран.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>