96 четения

КАТ залови над 25 000 джигити по пътищата, рекордьор засечен със 187 км край Джулюница

Пътните полицаи с три нови коли, трябват им поне още четири

ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ПЪТНА ПОЛИЦИЯ Е ЗАЛОВИЛА НАД 25 306 нарушители по пътищата на региона, констатира вчера шефът на КАТ гл. инсп. Атанас Атанасов. От тях 314 шофьори никога не са имали шофьорска книжка и съдът вече е пратил зад решетките доста от тях. Рекорд е и цифрата на надрусаните шофьори – 187! Пияните са 107 до 1,2 промила и 93 над тази бариера. 78 пък са били заловени да шофират с отнета книжка след административни санкции.

Най-големият рекорд за превишена скорост пък е от 187 км, засечен миналата седмица от камерата край Джулюница при ограничение на скоростта от 60 км. Джигитът е бил зад волана на опел и е пътувал за София. Средно на ден пътните полицаи установяват до 20 водачи с неплатени пътни глоби и им отнемат свидетелствата за това. Рекордът бе на нарушител с глоби за 11 000 лева, за което „Борба“ вече писа. 21-годишният Лъчезар от В. Търново имаше 25 наказателни постановления за две години, от които бил платил едва 9. Месец след това той все още не е започнал да си плаща финансовите санкции. След промените в Закона за движението по пътищата полицията следи всички на пътя с неплатени глоби по наказателни постановления, влезли в сила, и им съставя заповед за принудителна мярка за изплащане на дължимите на държавата пари. В цялата област на ден се издават до 30 такива заповеди. Понякога има и куриози – човекът вече си е платил глобите, обаче в системата се води още нарушител, но след справка катаджиите не издават заповеди. Драстични куриози при нас няма, поне засега, подчертава Атанас Атанасов.

РЕКОРДЪТ ЗА РЕАГИРАНЕ НА СИГНАЛИ В КАТ Е 30 БРОЯ ЗА ДЕНОНОЩИЕ, като се има предвид и фактът, че тези полицаи поемат и охраната на обществения ред. Най-ядосан въпреки многото работа катаджия N 1 е на тези, които карат без книжки или никога не са имали такива. Само през последното денонощие са спипани 4 такива случая, като единият шофьор е бил и дрогиран. Надрусаният е бил заловен в Елена и е турист от Ямбол. 24-годишният И.И. е бил употребил марихуана.

ОТ БРОЕНИ ДНИ ТЪРНОВСКИТЕ КАТАДЖИИ ИМАТ ТРИ ЧИСТО НОВИ АВТОМОБИЛА „Киа“, снабдени с всички екстри. Колите са комфортни, оборудвани с последен вид техника – видеозаснимане, стикер и установени правила за използване. Системата води на отчет действията на полицая и на шофьора, който се спира за проверка. Всеки се уведомява, че в момента се извършва видеозаснимане на проверката от КАТ. Според гл. инспектор Атанасов техниката няма никакви проблеми и е синхронизирана с родното законодателство.

Техниката в Пътна полиция не е била подменяна от 2003 г. Полицаите се надяват след нови обществени поръчки да получат поне още 4 нови автомобила. Преди години колите са били 10 и с тях долу-горе цялата работа е била вършена по-лесно. После щатът е съкратен на 7 коли, а за нов сега не може дори да се мисли. Този автомобилен парк на КАТ за община В. Търново и за областта е по-скоро смешен, защото тези коли се ползват за охрана на масови мероприятия, за пилотен ескорт при посещения на официални лица, конвоирани от Националната служба за охрана, и да дебнат нарушители на пътя. Освен това старата столица е и възлов център с много пресечни дестинации, тук е и Проходът на Републиката и е наложителна 24-часова организация за дежурства. Заради това скромната мечта на Атанас Атанасов стига до цифрата 10, както е било преди. Той обаче не обича думата проблеми и смело казва, че проблемите са за решаване, а не за споделяне пред журналисти. И все пак се надява да се попълнят двете вакантни места за катаджии в сектора. Доволен е, че пред гишетата на КАТ опашки сега няма, за разлика от опашките пред гишетата на документите за самоличност в същата сграда. Там едното не работи заради закрит щат преди години, но това не пречи точно на него да пише, че се приемат документи за нови лични карти. На съседното пък се чака с часове – първо за получаване на формуляр за попълване, после пак на опашка за предаване на документа, за обработка, заплащане на таксата, за снимане на клиента, за полагане на електронен подпис.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!