Направиха тържествена служба и курбан за храма в Полски Сеновец, строен преди 180 г. | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Направиха тържествена служба и курбан за храма в Полски Сеновец, строен преди 180 г.

Публикувана на: 28.06.2017г. 47 прегледа

С тържествена служба и курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник на църквата „Свети Тодор Стратилат” в Полски Сеновец. Историята на църквата е много интересна и се разказва от поколение на поколение в селото. Наречената „Свети Тодор Стратилат“ църква е построена през 1937 година с разрешението на султански ферман. Първият свещеник в църквата е бил поп Петър Маринов Дачев и от 1937 г. е служил цели 60 години в нея. Църквата е с доста големи размери. Тя е с дължина 25 метра, ширина 12 метра и височина до стряхата 3 метра. Вдълбана е в земята 1,60 метра. Представлява трикорабна базилика с наос и преддверие. Сводовете са обковани с дъски. Иконостасът със своите три реда икони и с профилираната си резба придава тържественост на църквата. В преддверието на църквата има стенописи, изобразяващи „Страшният съд”.

KURBANДесет години след построяването на църквата в църковния двор е построено килийно училище. То се е издържало от църквата, за да се учат децата на четмо и писмо. Дълги години за камбана на църквата е служело стоманено клепало, чието биене се е чувало по цялото землище. След основен ремонт на църквата през 1929 година е издигната камбанария, а през 1931 година се доставя камбаната, която е на камбанарията и до днес. Тя е масивна и тежи 320 килограма.

С историята на църквата в село Полски Сеновец е свързано Народно читалище „Надежда 1883”. Културно-просветната дейност в селото датира от 1847 година, когато се открива килийното училище в църквата. През 1878 година училището се превръща в класно и се отделя от църквата. Постепенно нарастват и културните интереси. С разширяване на просветната дейност на училището расте броят на грамотните младежи. Това дава възможност на група будни и ученолюбиви млади сеновчани да създадат Българско младежко дружество „Надежда”. От това младежко дружество води началото си и читалището в селото. От 16.01. 1972 година читалището се помещава в собствена сграда. Същата има театрален салон с 445 седящи места, библиотечни KURBAN 1помещения, клуб на самодееца и други зали със застроена площ от 984 кв. м.

Дълги години църквата е била в лошо състояние с много повреди по покрива, стените и цялата сграда. През 2015 година е направен основен ремонт по проект, съфинансиран от Европейския съюз. Днес църквата се обслужва от отец Асен и отваря врати за всички празници.

В деня на честването църквата беше препълнена с много хора, дошли от близо и далеч, хора, които се усмихваха празнично и много гордо, защото са запазили църквата и традициите си и до днес. Запазили са и онзи нестихващ трепет и копнеж да се завърнат отново в родното място и смирено склонили глава, да се помолят за здраве и благополучие в църквата. Сеновчани, запазили своите хубавите традиции и обичаи, се бяха събрали, за да отбележат тържествено празника на селото. И както в миналото, на площада бяха опънати празничните трапези и всички заедно празнуваха сбора.

Гост на празника беше и кметът на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, който дари на църквата икона и пожела на всички здраве.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>