3 четения

Препоръки за спокоен сън в летните горещини

Спокойният сън в летните горещини е непостижим за много хора. Как да си набавим така необходимата нощна почивка в непоносимите жеги? Отговор на този въпрос дават международни експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“ и в. „Дейли стар“.
– Внимавайте с храната
Ако се изкушавате да се натъпчете с обилно топло ястие, помислете отново. Колкото по-голяма е порцията, толкова повече е отделяната метаболитна топлина, докато тялото преработва храната. Най-лошата услуга, която можете да си направите, е да консумирате протеинови храни. Вместо това заложете на малка студена порция, по възможност сурово, с която храносмилателната система ще се справи по-лесно. По този начин ще си спестите и готвенето, и допълнителната топлина в дома.
– Осигурете хлад за главата
Едва ли има нещо по-приятно в жегата от това да положите морна глава върху хладни чаршафи. За целта преди лягане трябва да поставите за няколко минути във фризера спалното бельо и пижамите си, опаковани в чиста найлонова торбичка. Ако разполагате с място, можете да „замразите“ за кратко и възглавницата си.
– Не допускайте домашни любимци и полени в спалнята
Питомците не са най-добрите приятели на хората по времето, в което „върлуват“ полените. Страдащите от летни алергии индивиди трябва да обявят спалните помещения за зона, забранена за домашни любимци, тъй като с козината им често се пренасят полени, спори и други алергени, които се „намъкват“ в леглото и причиняват неприятности.
– Забравете гушкането с партньора
Гушкането с половинката е гаранция за „задушна“ нощ. Имайки предвид, че човешкото тяло генерира еквивалента на 116 вата топлинна енергия за час, е по-добре да спите „соло“ в големите горещини. Освен това е много вероятно партньорът или партньорката Ви също да не може да намери покой в жегата и да попречи на съня Ви.
– Почерпете опит от пещерните хора
Точно както са правили предците ни от отдавна отминали времена, така и ние можем да спазваме „пещерния“ принцип – мястото за сън трябва да е тъмно, тихо и хладно.
– Охлаждайте помещенията разумно
В големите летни жеги не се изкушавайте да отваряте прозорците през деня. Правете това вечер, когато въздухът е по-хладен. За да проветрите по-качествено, можете да направите течение. Друг полезен съвет за охлаждане на помещенията е да поставите купичка с лед пред включен вентилатор.
– Не правете грешката да спите голи
Лютите жеги може и да събуждат желанието човек не само да свали дрехите си, но и да излезе от кожата си, но това не е решението. Съветът на експертите е да се спи с памучни пижами. Естествените влакна в памучната тъкан попиват потта от тялото и осигуряват усещане за хлад и удобство. Добре е спалното бельо също да е памучно.
– Хладен душ преди лягане
– Течности
Дръжте до леглото си бутилка с вода и пийте често, за да не се обезводнявате в горещините и да помагате на тялото да се охлажда.
– Третирайте точките на пулса
Намокрете с вода точките, в които усещате пулса си – китки, шия, глава. Ако наистина „умирате“ от жега, поставете хладна кърпа върху главата си.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!