80 четения

Смъртоносните горещи вълни ще зачестят най-вече в тропиците

Смъртоносните горещи вълни ще зачестят по-специално в тропиците дори ако покачването на глобалните температури бъде ограничено до 2 градуса Целзий, каквато е поставената от Парижкото споразумение за климата цел, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции.
„Констатирахме, че погледнато в световен мащаб, смъртоносните горещи вълни са все по-чести – заяви ръководителката на изследването Камило Мора от университета в Хавай. – Дори ако постигнем по-добри резултати в сравнение с поставената от Парижкото споразумение за климата цел, около половината от населението на планетата ще бъде изложено на смъртоносни горещи вълни до 2100 г.“
Понастоящем около 30 на сто от земляните са изложени на потенциално смъртоносни горещи вълни в даден момент от годината. Ако парниковите емисии продължат да нарастват със сегашните темпове, три четвърти от човечеството поне веднъж годишно ще се окаже в същата ситуация до края на 21-ви век.
Във всички случаи тропиците ще са особено засегнати от смъртоносни горещи вълни, при които високи температури са комбинирани с голяма влажност.
„Когато е много горещо и влажно, човешкият организъм не може да се освободи от излишната топлина“, поясни Мора.
Ако увеличаването на парниковите емисии продължи със същите темпове, това ще доведе до средно покачване на температурите с 3,7 градуса Целзий и в Индонезия, Филипините, северната част на Бразилия, Венецуела, Шри Ланка, южната част на Индия, Нигерия и по-голямата част от Западна Африка ще има смъртоносни горещи вълни повече от 300 дни годишно до 2100 г. При повишаване на глобалните температури с 2 градуса Целзий засегнатите райони ще са по-малко, но градове като Джакарта, Лагос, Каракас и Манила ще са преминали прага на „леталната горещина“ 6 месеца годишно до 2100 г.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!