Петък и събота много горещо! Кратка прохлада в неделя и понеделник, но има опасност от градушки

През нощта ще бъде ясно. Ще духа слаб вятър от югозапад. Минималните температури ще бъдат между 22 и 24. За района на В. Търново се очаква минимална температура 23 гр. През деня отново ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър без определена посока. Максималните температури ще бъдат между 37 и 39. За В. Търново максимална температура 38. Атмосферното налягане леко ще се повиши. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.7 гр. през 1994г., а най-ниската измерена минимална температура е 8.6 през 1993 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 43 минути и ще залезе в 20 часа и 59 минути. Фаза на Луната: шест денонощия след новолуние.

В събота ще бъде слънчево и още по-горещо. Максималните температури ще достигат 38-40 гр., на отделни места и повече. Вятърът ще бъде до умерен от югозапад. В неделя и понеделник с усилване на вятъра от северозапад ще нахлува хладен въздух. Ще се развият купести и купесто-дъждовни облаци, ще се създадат условия за локални интензивни валежи, придружени от гръмотевици, възможни са и градушки. Отначало в Западна България, а през втория ден и в останалата част от страната температурите ще се понижат значително. Във вторник, сряда и четвъртък ще бъде предимно слънчево с купеста облачност в следобедните часове, вероятността за валежи е малка. Температурите постепенно ще започнат да се повишават. Вятърът във вторник и сряда ще бъде слаб от западната четвърт, а в четвъртък слаб локален.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота преди обяд ще бъде слънчево, след обяд ще се развива променлива купеста облачност без валежи. Ще духа умерен вятър от запад в петък, а от юг в събота. Максималната температура на 1200 м ще се повиши до 29. На 2000 м температурите ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м. В неделя и понеделник с усилване на вятъра от северозапад ще нахлува хладен въздух. Ще се развият купести и купесто-дъждовни облаци, ще паднат интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Максималната температура на 1200 м ще се понижи до 19 гр. в неделя, в понеделник до 12. На 2000 м температурите ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м. Във вторник ще има променлива облачност, с развитие на купесто и купесто-дъждовни облаци в следобедните часове и на места ще превали и прегърми. В сряда и четвъртък ще е слънчево преди обяд, с развитие на купесто и купесто-дъждовни облаци в следобедните часове и на места е възможно да превали и прегърми. Максималната температура постепенно ще се повиши и на 1200 м ще достигне до 21 в четвъртък. На 2000 м температурите ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Димитър Александров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *