3 четения

САЩ се готвят да наблюдават пълно слънчево затъмнение

САЩ се готвят да наблюдават първото пълно слънчево затъмнение от единия до другия си бряг от 1918 г., предаде Франс прес. Редкият астрономически феномен ще може да бъде наблюдаван от милиони американци.
Пълно слънчево затъмнение бе наблюдавано в по-малка част от страната през 1979 г.
На 21 август, когато застане между Слънцето и Земята, Луната ще хвърли сянка, широка около 110 километра, която ще се премести от Орегон в крайната северозападна част на страната сутринта до Южна Каролина в другия край на страната следобед, прекосявайки 14 щата за около два часа.
Наблюдателите ще се окажат в пълен мрак за малко повече от две минути по средата на деня и ще имат възможността да видят звезди и планети в небето, както и слънчевата корона.
Около 12 милиона американци живеят в този тесен териториален пояс. Вероятно към тях ще се присъединят милиони техни сънародници, както и туристи от чужбина, които желаят да наблюдават феномена.
Смята се, че две трети от населението на страната живее на един час път с автомобил от въпросния териториален пояс, където ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение, отбелязаха от министерството на транспорта на САЩ.
„В останалата част от страната ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение“, поясни астрономът и говорител на Американското астрономическо дружество Рик Файнбърг.
Той е на мнение, че да се наблюдава пълно слънчево затъмнение е нещо изключително. „Да не си видял пълно слънчево затъмнение е все едно да не си се влюбвал през целия си живот“, увери ученият.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!