80 четения

Скандал между президента Радев и политици от ГЕРБ на празника на Свищов

Представители на управляващата партия не бяха допуснати до срещата между екипите на местната власт и държавния глава

ОТЛИЧНО ОРГАНИЗИРАНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ НА 140-АТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СВИЩОВ ОТ ТУРСКО РОБСТВО имаха неочакван финал, чийто отзвук и вчера продължи да тресе държавата.

Във вторник вечерта „престрелките“ между президентството и депутатите от ГЕРБ заради закупуването на изтребители се пренесоха в града край Дунав, където бе насрочена среща между екипите на кметската администрация и държавния глава. Пред журналисти обаче минути преди самата среща председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов бе категоричен, че до нея не са допуснати зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител Любомира Попова, заместникът й Детелина Борисова, както и Даниел Панов, който освен кмет на Велико Търново е областен председател на ГЕРБ и член на УС на Националното сдружение на общините в Република България. По думите на Кирилов те останали много неприятно изненадани, още повече че всички прояви по честванията били уточнени предварително, а покани към гостите били пратени месец по-рано.

„Борба“ потърси всички гледни точки по скандала, който вчера от Свищов се пренесе и в пленарната зала на Народното събрание. Пред най-големия областен всекидневник кметът на града край Дунав Генчо Генчев бе лаконичен. Той каза, че празникът е подготвян цял месец, по думите му е минал отлично, а за обстоятелствата около срещата между неговата и президентската среда градоначалникът отказа коментар.

Прессекретарят на президента Диан Янков обаче лансира коренно противоположна версия на случилото се.

„Няма как господин Цветанов да е бил изгонен от срещата, на която не е бил поканен да присъства. Не се е провеждала, както беше цитирано, тържествена среща при кмета на Свищов, а предварително планиран работен разговор между екипите на президента и на кмета“, коментира за „Борба“ Янков. По повод тиражираната от някои сайтове информация, че на въпросната среща е присъствала съпругата на президента Десислава Радева, Янков бе категоричен, че това не отговаря на истината и ни препрати към сайта на президентството, където е качена снимка от въпросната работна среща.

Заради гафа от вторник вечерта пък вчера от трибуната на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в нарочна декларация, че държавният глава е потъпкал Конституцията. Според него причина за недопускането на срещата е изявлението му няколко часа по-рано от Велико Търново, че са събрани подписите на депутати за създаване на анкетна комисия, която да проведе избора на нов изтребител за ВВС.

Пред народните представители зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че подобно поведение е незачитане на чуждото мнение. Той дори призова президента да прочете член първи от Конституцията, който гласи, че България е република с парламентарно управление. Освен това Цветанов призова депутатите да осъдят тази постъпка, „защото президентът е още в началото на мандата си, предстои председателство, а разделението не допринася за нищо“.

А ИНАЧЕ СРЕЩАТА, НА КОЯТО ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ГЕРБ НЕ СА БИЛИ ДОПУСНАТИ, Е ПРОДЪЛЖИЛА ОКОЛО 20 МИНУТИ. На нея от страна на местната администрация са били кметът Генчо Генчев, председателят на местния парламент д-р Кристиян Кирилов и двама зам.-кметове. От президентската институция освен държавния глава Румен Радев са били още четирима души. Освен за историческата тема около освобождението на Свищов присъстващите са коментирали най-болезнените за града и общината проблеми – инфраструктурата, пътят Свищов – Вардим, който е в много лошо състояние, проблемите на общинската болница, водоснабдяването и бившето военно поделение. Президентът е изслушал внимателно представителите на местната власт и е обещал съдействие и контакт с министъра на отбраната за съдбата на бившите казарми.

Елена ЧАМУРКОВА

6 коментара за “Скандал между президента Радев и политици от ГЕРБ на празника на Свищов

 • 28.06.2017 в 15:05
  Permalink

  Даниел Панов е ПРЕДСЕДАТЕЛ на Националното сдружение на общините, не член на УС, г-жо Чамуркова!

  Отговор
  • 28.06.2017 в 15:35
   Permalink

   тази грешка не ми се вярва да е случайа ама – нейсе

   Отговор
 • 28.06.2017 в 15:05
  Permalink

  „… от някой сайтове…“ – някоИИИИИИИИИИИИИИИ – мн. ч. – някои сайтове, хора, приятели, журналисти…
  някоЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ – ед. ч. – някой сайт, човек, приятел, журналист…

  Неграмотност.
  За другото написано ми е все тая.

  Отговор
 • 28.06.2017 в 15:22
  Permalink

  Е какво има да съдейства един президент на подобни неща още повече когато правителството е точно на онези които не е пуснал…? – щял да свърже кмета с министъра, ХА-ХА-ХА
  И още нещо -към драгата редакция. По принцип на гости и на подобни срещи кани домакина а не гостите! Това проверихте ли го, а? Понеже четох и ми разхазаха че домакина е поканил въпросните хора а президента не ги е поискал в една стая със себе си…. Хм??

  Отговор
 • 28.06.2017 в 15:27
  Permalink

  Нещо не ви виждам всичките гледни точки? Един лаконичен по думите ви кмет и само президентския човек надолу..

  Отговор
 • 30.06.2017 в 10:51
  Permalink

  Как си го обяснявате дами и господа, защо се представят нещата така – пак от гледната точка на ГЕРБ!!! Нима всичко е случайно?! Дали вестника не изпълнява само поръчки! Аз присъствах на тържеството. Всичко беше чудесно! На такова високо ниво празненство!!!!!!!!!!!! И се намират едни гербаджии да опорочат празника! Кои са те? Какви са – пък и дори да заемат някакви постове, какво от това! Защо трябва да са навсякъде? Срещата е между кмета и президента! Защо се пъхат навсякъде, пък и на всичкото отгоре чужд празник да развалят! Но, нали това им е била целта! Защо въобще дойдоха в Свищов – да се врат нахално из хората и ги потупват по рамото! На какво отгоре – разсипаха бизнеса и докараха хората до просяшка тояга! И нагли, и безочливи – президента им виновен! Като не им изнася! Чудят се само как да отклоняват вниманието на хората от истински важните неща! А ние бунаците да им вярваме!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!