27 четения

„Сцена на вековете“ на Царевец започва с „Кармина Бурана” и „Болеро” на Държавната опера в Бургас

С ДВЕ ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ КЛАСИЧЕСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ „КАРМИНА БУРАНА” И БАЛЕТА ПО МУЗИКА НА МОРИС РАВЕЛ „БОЛЕРО” ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ ЛЕТНИЯТ СЕЗОН НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРНИ ТЕАТРИ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ НА ЦАРЕВЕЦ. Двете заглавия са на Държавната опера в Бургас и ще бъдат представени на 8 юли 2017 г. от 21,00 часа.

Повече от 100 изпълнители излизат на сцената за „Кармина Бурана“. В безсмъртното произведение на Карл Орф участват хорът, балетът и оркестърът на операта. Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов и баритона Валери Турманов. В ролята на Съдбата е примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева.

Веднага след кантатата, която продължава около час, започва балетът „Болеро“. В главните роли ще са Галина Калчева и Милен Петров. Хореографията на представлението е на проф. Хикмет Мехмедов.

Scena (2)Още девет заглавия има в афиша на „Сцена на вековете“ това лято. На 15 юли е представлението на операта „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, на 4 август е „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, „Манон Леско“ от Пучини е предвидена за 11 август, на 19 август е „Норма“ от Белини, „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeтът „Делвата“ от Алфредо Казела са в програмата за 26 август. Тази година почитателите на фестивала ще могат да се насладят и на едно оперетно заглавие – „Цигански барон“ от Йохан Щраус, което е на 28 юли, и на два мюзикъла – „Котките“ на Андрю Лойд Уебър на 21 юли и „Коса“ – на 5 септември.

Финалът на сезона ще e в Летния театър на Велико Търново с концерта „ФОНДАЦИЯТА в операта“ на 8 септември.

„Сцена на вековете“ е първият у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велико Търново от 1985 г. Тава лято най-добрите си заглавия на Царевец представят оперите от Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017 – 2018.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на Еventim.bg, Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ N 5 във Велико Търново и на касата пред крепостта Царевец в дните на спектаклите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *