Физици разгадаха защо куфарите на две колела се клатят

Куфарите на две колела се клатят, когато човек бърза, защото при преминаване над неравност, багажът става нестабилен, докато не се залюлее с редовен ритъм, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френско изследване.
В такъв случай помага по-бързият ход, а не забавянето. Така люлеенето намалява. Друго решение е дръжката да бъде свалена възможно най-много.
„Неопитен човек не би реагирал по този начин. Резултатът няма да е драматичен за куфар, но може да предизвика проблем за ремарке, теглено от превозно средство“ – пишат авторите в сп. „Royal Society Proceedings A“.
Изследването е направено от студенти в университета Пари Дидро.
„Примерът с куфар е забавен начин да бъде разгледан проблемът“ – каза ръководителят на изследването Силвен Куреш. – Резултатите важат за всякакво ремарке на две колела или при две перки. Те ще са същите за каравана и може би дори за самолет“.
В техническо отношение механичната нестабилност се дължи основно на факта, че се съчетава действието на постъпателното движение и кръговото движение на куфара, защото двете колела са закрепени за лост.
Заради значимостта на резултатите статия за изследването на студентите е публикувана от списанието на британската академия на науките.
„Това е изчерпателно изследване, с експериментална и теоретична част, за ежедневен проблем при боравенето с багаж“ – каза физикът Франсоа Петрелис от Екол нормал сюпериор в Париж, който не е сред авторите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *