25 четения

Физици разгадаха защо куфарите на две колела се клатят

Куфарите на две колела се клатят, когато човек бърза, защото при преминаване над неравност, багажът става нестабилен, докато не се залюлее с редовен ритъм, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френско изследване.
В такъв случай помага по-бързият ход, а не забавянето. Така люлеенето намалява. Друго решение е дръжката да бъде свалена възможно най-много.
„Неопитен човек не би реагирал по този начин. Резултатът няма да е драматичен за куфар, но може да предизвика проблем за ремарке, теглено от превозно средство“ – пишат авторите в сп. „Royal Society Proceedings A“.
Изследването е направено от студенти в университета Пари Дидро.
„Примерът с куфар е забавен начин да бъде разгледан проблемът“ – каза ръководителят на изследването Силвен Куреш. – Резултатите важат за всякакво ремарке на две колела или при две перки. Те ще са същите за каравана и може би дори за самолет“.
В техническо отношение механичната нестабилност се дължи основно на факта, че се съчетава действието на постъпателното движение и кръговото движение на куфара, защото двете колела са закрепени за лост.
Заради значимостта на резултатите статия за изследването на студентите е публикувана от списанието на британската академия на науките.
„Това е изчерпателно изследване, с експериментална и теоретична част, за ежедневен проблем при боравенето с багаж“ – каза физикът Франсоа Петрелис от Екол нормал сюпериор в Париж, който не е сред авторите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *