Министър Николай Нанков във В. Търново: „Автомагистрала „Хемус“ ще е готова до 7 г., променя се винетното таксуване и се ограничават тежките камиони“

В старата столица вчера се състоя национална дискусия „Магистрала „Хемус“ – възраждане на българския Север“, организирана от в. „24 часа“

ДО 7 Г. АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“ ЩЕ БЪДЕ ОКОНЧАТЕЛНО ЗАВЪРШЕНА ОТ СОФИЯ ДО ВАРНА, КАТО САМО В НАСТОЯЩИЯ МАНДАТ ЩЕ СЕ НАПРАВЯТ ИЗЦЯЛО 75 КМ И ЩЕ СЕ ЗАПОЧНАТ ОЩЕ 30, обяви днес във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той призна, че чувствително са се забавили проучванията на трасетата в нашата област и изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда, т.е. изобщо не е ясно откъде точно ще минава и трасето тепърва ще се фиксира. Министър Нанков откри във Велико Търново националната дискусия „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север“. В него се включиха областни управители от Централна Северна България, депутати, кметове и представители на всички големи български строителни фирми. Съединяването на магистрала „Хемус” заедно със строителството на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от Девети паневропейски коридор „Хелзинки – Истанбул”, бяха п

Главният редактор на в. „24 часа” Борислав Зюмбюлев, министър Николай Нанков и кметът Даниел Панов.
Главният редактор на в. „24 часа” Борислав Зюмбюлев, министър Николай Нанков и кметът Даниел Панов.

отвърдени като инфраструктурни приоритети с национално значение.

ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОТСЕЧКА ОТ 9,3 КМ ОТ ЯБЛАНИЦА ДО ВЪЗЕЛ „БОАЗА“, след като жалбата на един от участниците в поръчката във Върховния административен съд е оттеглена, съобщи министър Нанков. Паралелно текат и процедури за изграждане на трасето от изток между Белокопитово и Буковци, което е 16 км. До юли ще е ясен и неговият изпълнител. Догодина пък се подготвя старта на отсечката от „Боаза“ до пътен възел Буковци, който е точно по средата между Плевен и Ловеч. „Остава отсечка от 175 км от тук до Буковци, която пресича и Великотърновска област. Тя ще струва 1,7 млрд. лв. и ще е готова до 7 г. Има само идейни проекти за нея, но тепърва ще се изготвя ОВОС и ще се реши къде ще мине магистралата. Тези 175 км разделяме на два големи етапа с по три подетапа всеки“, обобщи министърът.

 

ВИНЕТНАТА СИСТЕМА Е НЕСПРАВЕДЛИВА – ПРЕКРОЯВАТ Я

Винетната система е несправедлива и натоварва основно собствениците на леки автомобили, а не тези на тежкотоварните, които реално амортизират пътищата, бе категоричен министърът. Ведомството му има план, според който приходите от винетки от 320 млн. годишно ще скочат на над 900 млн. и ще осигуряват нормален бюджет за пътната инфраструктура у нас. „Ние се нуждаем от милиард лева годишно, за да поддържаме и изграждаме добра инфраструктура, а от винетки се събират 320 млн. лв. 200 млн. лв. от тях са платени от собственици на леки автомобили, а 120 млн. взимаме от камионите, които най-много натоварват пътищата. С тол системата на това ще се сложи край. Изчислили сме, че тя ще генерира само първата година приход от 900 млн. лв.”, подчерта министър Нанков. За собствениците на леки автомобили ще се въведе електронна винетка, чиято цена няма да се промени, увери министърът. „Всички правителства са длъжници на Северна България. За сравнение ще посоча, че Южна България дава 74% от БВП на страната, докато на северна се падат 26%. От 23 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции за 2015 г. 20 млрд. са в Южна България.От следващата седмица отново влиза в сила ограничението за движение на тежкотоварни автомобили по родните магистрали. Новината е от вчера и министърът на регионалното развитие я поднесе във Велико Търново. Мерките се предприемат след съгласуване с отговорните институции и ще важат за летните месеци и осигуряването на спокойни отпуски на гражданите.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

12 коментара за “Министър Николай Нанков във В. Търново: „Автомагистрала „Хемус“ ще е готова до 7 г., променя се винетното таксуване и се ограничават тежките камиони“

 • 29.06.2017 в 16:13
  Permalink

  Как от 320 ще станат 900 милиона, от къде ще дойдат? Транспортните фирми в България и осбствениците на лични превозни средства ли ще ги платят или ще накарат преминаващите през БГ чужди транспортни фирми да си купуват винетни стикери? Нека проверяващите застанат на няколко места в участъка ВТ-Русе и само да наблюдават как карат БГ и чужди ТИР-ове. В населено място със 70-80км/ч. Извън населено място цистерни пълни с горива и „ограничени“ до 80км/ч, се движат с по 100-120км/ч. и то по „първокласни“ пътища, отнемат предимство на започнал изпреварването им водач и тн. Всичко това става след 18:00 часа. А в същото време органите на МВР сектор пътна полиция дебнат в тъмни улички в селата пресечки на главния път и спират директно на главния път всякакви автомобили(с цел лични ….). Не е тайна за повечето шофьори и дори за органите на Пътна Полиция и ДАИ, че румънските автобуси не признават ограничения за извън и в населено място по една и съща линия в едни и същи дни. Кервана си върви мажат ни очите с л..на, а кучетата лаят.

  Отговор
 • 29.06.2017 в 17:13
  Permalink

  Ново пет…сега пък до 7 години!Нали беше последно до 2020?
  Ей така си мина живота на хората … в лъжи!Тогава как един млад човек купил си къща на село да очаква да му асфалтират улицата…НИКАК! и НИКОГА!Да не се чудят що младите хващат пътя…че и не и не толкова млади!

  Отговор
 • 29.06.2017 в 17:50
  Permalink

  Абе вие бъзикате ли се ??? То няма да останат хора дотогава, за кво развитие, за кви глупости говорите, за 7 години в нормалните страни под водата 10 пъти чо дълга и качествена ще направят. Ама не че и след 7 години ще я направят де, тя стана историческа тая магистрала …

  Отговор
 • 29.06.2017 в 19:16
  Permalink

  За нас е важно кога софийската част ще стигне до Поликраище.

  Отговор
  • 30.06.2017 в 13:36
   Permalink

   Тоя министър, като го слушам, започвам да се съмнявам, че магистралата ще мине край Поликраище. Кмета говори едно, а тоя – съвсем друго.
   Пък ако ГЕРБ загубят още едни избори в областта, като нищо магистралата ще я пратят направо през Русенска област и оттам – към Варна.
   Ще последваме съдбата на „червеният“ Северозапад – като искате комунизъм, нови пътища скоро няма да видите.

   Отговор
 • 30.06.2017 в 9:41
  Permalink

  Страхотни новини!!!Уникални политици!!!7 години!!!За път през държавата!!!А хората в града от крайните квартали очакват цял живот асфалта да стигне и до тяхната врата…ше чакат още два живота с това темпо на растеж!Да са ни живи и здрави политиците.

  Отговор
 • 30.06.2017 в 10:39
  Permalink

  Който се надява, че тази магистрала ще е готова след 7 години се самозаблуждава. Ако стигне Ловеч/Плевен за 10 г, ще е цяло чудо.

  Да не почваме и с въпроса от смисъла на магистрален път по това трасе при положение, че я обслужва 10,000 автомобила на ден, я не. Един скоростен път ще е двойно по евтин, много по-бърз за реализация и в момента е напълно достатъчен, а след 10 години когато аграрния Север се обезлюди с още половин милион население, ще си е направо спокоен…

  Отговор
 • 30.06.2017 в 14:19
  Permalink

  Средният темп на строителство на равнинен участък от магистрала в БГ / без виадукти и тунели/ е 8 -10 км. на година, при осигурено финансиране.
  А към момента няма нито готови проекти, нито финанси, което ще рече, че за 7 години могат да направят не повече от 35 – 40 км.
  А колкото до високоскоростният път от Русе – той ще стане още по – бавно, защото още не знаели откъде да мине пътя и има ли смисъл да се прави тунел под Шипка, или да се разшири пътя през Хаинбоаз.

  Отговор
 • 30.06.2017 в 16:15
  Permalink

  А, как Прохода на Републката т.нар. Хайнбоаз, който не е въведен в експлоатация или поне несъм срещал някъде да пише, се поддържа зимно време (за чия сметка) и как АКТ-овете не падат в съда ? Пътния възел на Търново и той е на същото дереже, само че всеки си плаща АКТ-а и си трае.

  Отговор
 • 01.07.2017 в 12:30
  Permalink

  Отново бла-бла бла. И пак ни замазват очите. Пак ЩЕ. Кога някой от тези ще каже направихме път, магистрала и т.н. Наслушахме се и се нагледахме на проекти, които ЩЕ направят това или онова. Днес е 1 юли. Кметчето миналата седмица обеща че ЩЕ асфалтират главната улица до края на юли 2017. Тоя пък обещава че до 7 години ЩЕ изградят магистралата. Хората за 7 години ще направят път до луната, вие 50 години не можете да построите една магистралка. Залагам 1000 лева, че няма да стане. Който е жив до тогава да ме опровергае. А скоростен път от Русе до Търново ще има 77 години след магистралата.

  Отговор
 • 06.07.2017 в 13:09
  Permalink

  Популисти – незабавно подавайте оставка!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *