34 четения

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова уважи празника на Павликени

Градът се побратими с руския Стародуб

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ ИЛИЯНА ЙОТОВА БЕШЕ ГОСТ НА ПРАЗНИКА НА ПАВЛИКЕНИ. Градът празнува в Деня на светите равноапостоли Петър и Павел – 29 юни, денят, в който през 1944 г. цар Борис обявява Павликени за град с указ.

„Обичам този град! Павликени не е просто красив град, а е място с над 2000 години история. Всички вие сте наследници на една богата традиция и култура. Поздравявам кмета за амбицията му да превърне това място в още по-красиво, да дойдат хора от цял свят и да почувстват историята му“, каза в словото си Илияна Йотова.

На тържеството, което започна с издигането на знамената на България, Европейския съюз и Община Павликени, бяха още народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков от „БСП за България“, заместник областните управители Ивета Кабакчиева и инж. Детелина Борисова, Иван Пивоварчук, вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, и Павел Журавльов, ръководител на Културно-информационния център на Русия в България, кметовете на Стражица, Елена и други селища, почетни граждани на Павликени, делегации от румънския град Болдещ Скаени, водени от кмета Константин Букурую, кметът и зам.-кметът на руския град Стародуб Дмитрий Винокуров и Вадим Покаместов.

Нека в днешния ден си пожелаем повече от нашите съграждани да са обективни в исканията и оценките си. В Павликени за поредна година има инвестиции, които в пъти надхвърлят общинския бюджет. Напредъкът е видим навсякъде около нас, затова призовавам нашите съграждани да гледаме на него с добро и да сме наясно, че той е плод на неуморен труд. Пожелавам на всеки от вас да не губи желанието си за съвършенство, за напредък и за просперитет. Пожелавам ви да се усещате като част от общество на добри, честни и справедливи хора, които се радват на своето щастие в чист и благоустроен град“, каза в официалното си слово кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

ПЕТИМА ИЗЯВЕНИ ЖИТЕЛИ НА ПАВЛИКЕНИ БЯХА УДОСТОЕНИ С ПОЧЕТЕН ЗНАК „Едностранен плакет“ за заслугите си към развитието на града. Йордан Йорданов беше удостоен с плакет за неговата общественополезна дейност, Павлинка Николова – за висок педагогически професионализъм, Филип Филипов – за дейността му като музикант и приноса му за самодейността, и Ана Илиева – за дългогодишната й благотворителна дейност. Поетесата Венета Мандева получи признанието посмъртно за цялостното й литературно творчество.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи благослов за града, след което започна и празничната програма. В нея участваха малчугани от детските градини в града, мажоретният състав СУ „Бачо Киро“ и танцьорите от клуба „Люти чушлета“. Късно вечерта беше и концертът на ансамбъл „Българе“, който представи спектакъла си „Осмото чудо“.

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСКИ И ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ СКЛЮЧИХА ВЧЕРА ПАВЛИКЕНИ И СТАРОДУБ, който се намира в област Брянск в Русия. Кметовете на Павликени и Стародуб инж. Емануил Манолов и Дмитрий Винокуров сложиха подписите си под документ, в който заявяват намерението си двата града да развиват дългосрочни и взаимноизгодни търговско-икономически, научно-технически и хуманитарни отношения в областта на селското стопанство, строителството, културата, образованието и туризма, както и с цел укрепване на взаимното разбирателство и приятелство между градовете.

Подписването на споразумението беше част от тържествената сесия за празника на Павликени.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!