За 13 години Анелия Пенчева направи фолклорната трупа „Северняче“ известна не само в Европа, но и в… Китай

Детският ансамбъл сам набира средства за многобройните си турнета, като всяка година коледува по заведенията

НЕВЕРОЯТЕН ЕНТУСИАСТ, ПЕРФЕКЦИОНИСТ, ИЗПОВЯДВАЩ ПРИНЦИПА, ЧЕ С КАКВОТО СЕ ЗАХВАНЕ, ТРЯБВА ДА ГО ДОВЪРШИ ДОКРАЙ, е хореографката на един от най-успешните танцови състави в областта – детският „Северняче“ от село Поликраище. 41-годишната Анелия Пенчева обаче не е хореограф по професия, въпреки че самата тя е танцувала като момиче, тренирала е и гимнастика. Ани всъщност от 20 години е служител в НАП в старата столица, тъй като е магистър по икономика, а преди няколко години завършва и режисура в София. Да прави филми обаче, младата жена изобщо няма време, но все пак заснема и монтира сама видеа от всички участници на камерния й състав, а едно такова видео дори е излъчвано по телевизията. Иначе за забавление на своите питомци – порасналите вече танцьори, Анелия Пенчева понякога сама изработва… анимационни филмчета.

С хореографията се захванала съвсем случайно – през далечната 2004 г. тогавашният ръководител на ансамбъл „Гусларче“ Петър Ризов й направил предложение да поеме няколко деца от село Поликраище – по това време съответно на 4, 5 и 6 години, а сега вече между 15- и 18-годишни. В началото Ани имала резерви към подобно нещо, но се съгласила дори без заплащане Anelia (1)и даже водила малкия си син Вилиян с нея на репетиции. В себе си и в децата обаче повярвала много скоро – след една тяхна изява в центъра на Горна Оряховица тогавашният директор на всички читалища в България заявил, че „Северняче“ трябва задължително да участват на фестивал в столицата и дори им осигурил автобус и средства. Оттогава вече 13 години момичетата и момчетата от горнооряховското село са обиколили цяла България и цяла Европа по турнета, от които имат близо 20 златни и сребърни медали. Наскоро децата се завърнаха от участие в Китай, където обрали овациите и така камерният детски фолклорен състав от селото е един от малкото, а може би и единственият в областта, който е имал участие на континент, различен от европейския. Впрочем за Китай Анелия Пенчева направила оригинална 45-минутна програма, а местните хора толкова харесали осемте българчета, че всяко тяхно участие било съпровождано с охрана и полици, заради опасността публиката да ги задуши в прегръдките си.

„НЯМА ДА КРИЯ, ЧЕ Е ДОСТА ТРУДНО ДА ФИНАНСИРАМЕ МНОГОБРОЙНИТЕ СИ УЧАСТИЯ В ЧУЖБИНА, а аз освен хореограф съм още педагог – без да съм завършила педагогика, измислям сама танците, намирам музиканти да ми запишат в професионално студио музиката, снимам, менажирам състава и въобще съм един пенкилер“, смее се Ани, която е и голям приятел с танцьорите. Освен сина й в основната група влизат още Мартин, Синан, от време на време Николай, както и Ан.Мари, Станислава и Ева. Едно от момчетата пък преди време тренирало футбол, таекуондо и какво ли още не, но се отказало от всичко освен от танците. Преди години, когато децата вече били обиколили цяла България, едно от тях й казало „Госпожо, хайде да ни водите на турнета в Европа“. Тогава Анелия решила, че няма да се моли за средства на спонсори и няколко години поред децата й си изкарвали пари като… коледарчета по Нова година. Със средствата трупата обиколила Унгария, Испания, Италия, Чехия, Франция, Черна гора, а за последното участие в Китай горнооряховското кметство отпуснало 3000 лв. на „Северняче“.

„Иначе ползваме костюмите на „Сидер войвода“. Събираме и помежду си средства и така успяваме да пътуваме. Играли сме къде ли не, но ни е най-забавно, като не сме на сцена, а танцуваме за собствено удоволствие. Правили сме го на връх Мусала, по магистралите на Европа, когато спираме за почивка и дори на Великата китайска стена“, разказва хореографката, която всъщност никога не е учила професионално хореография. Затова пък има зад гърба си около 15 самостоятелни танца. Репертоарът на „Северняче“ е богат, от всички етнографски области на страната, може би само без Родопския край. Анелия залага на сложните комбинации, които държи по време на репетиция да бъдат повторени десет пъти без грешка, което е около две минути време. След това в трупата са разрешени всякакви игри и забавления, които винаги са много шумни.

„Не знам как да мотивирам децата, но знам, че и те, и аз не можем без танца. Много пъти ми е идвало да се откажа, но си казвам още и още. Преди години, когато бяха по-малки и много палави, съм викала родители на репетиции, за да ми помагат с дисциплината. Даже един татко не на шега ми каза, че и цял БТР да дойде, не би могъл да се справи, но аз намирам баланс между строгостта и това да говоря на езика на децата“, казва Анелия. И разказва през смях как преди време „Севернячета“ чупят буквално сцената, на която представят тракийски танц в Париж. Тя се уплашила и помислила, че ще трябва сами да платят щетите, но организаторите поправили сцената, а преди това ги изпратили с аплодисменти и с поредната награда.

„НАЙ-УДОВЛЕТВОРЕНА СЪМ НЕ ОТ МЕДАЛИТЕ, А ОТ ТОВА ДА ВИДЯ, ЧЕ ДЕЦАТА ИГРАЯТ СЪС СЪРЦЕ И ДУША. А най-скъп ми е златният медал от Националния детско-юношески конкурс „Орфеева дарба“. Защото тогава едно от децата си беше счупило ръката и се наложи да играем с три вместо с четири двойки. Благодарна съм на журито, защото оцениха качеството, а не масовостта“, казва Ани и вече мисли за следващия танц.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “За 13 години Анелия Пенчева направи фолклорната трупа „Северняче“ известна не само в Европа, но и в… Китай

 • 30.06.2017 в 14:02
  Permalink

  Браво Анелия. Когато се вложи сърце , всичко се получава. УСПЕХИ .

  Отговор
 • 30.06.2017 в 16:55
  Permalink

  Ето такива хора трябват на България! Пенчева-България, както дълги години я наричахме в „Гусларче“, продължавай да правиш това и нека усмивката винаги грее на лицата на твоите възпитаници!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *