Краеведът Христо Станев дари 350 книги на еленската библиотека

Еленският краевед Христо Станев направи голямо дарение от 350 книги, сред които българска и чужда класика, история, фолклор, философия, исторически романи, детски издания, книги за Втората световна война.

Освен за Градската библиотека в Елена от стойностните книги са предоставени и на читалищните библиотеки в Разпоповци, Палици, Беброво и Константин. Изданията ще допълнят библиотечния фонд и по тематична насоченост отговарят на интересите на читателите. Кметът инж. Дилян Млъзев изпрати благодарствено писмо до Христо Станев, в което високо оценява дарителския му жест.

Краеведът, който живее във Велико Търново и е добре познат и като обществено-политически деец, е един от най-ревностните изследователи на историята на Еленския край, провокиран от богатото му историческо и културно наследство. Творчеството му е събрано в 12 книги, в стотици публикации в научни списания, годишници, вестници. Христо Станев е от авторите, които проучват фактите в дълбочина, а това му дава смелост да се противопостави на опитите да се преиначат истини за събития и личности от миналото на Елена.

Той е почетен гражданин на Елена, а Съюзът на краеведите го удостои преди време със званието „Заслужил краевед”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *