107 четения

„Къща за приятели“ събира почитатели на ритрийта в еленското село Палици

В края на миналата седмица „Къщата за приятели“ в с. Палици на варненеца Михаил Петров посрещна участниците в третото издание на единствения арт ритрийт, съчетан с йога. Терминът „ритрийт“ съдържа в себе си различни значения и всички те са свързани с идеята за сигурност и временно оттегляне от ежедневната заобикаляща среда с намерение за потапяне в тема с определена насоченост. Ритрийт обикновено се провежда на отдалечени места в природата.

Преди девет години предприемчивият млад мъж осъществява мечтата на своето семейство да намерят убежище сред тишина и спокойствие далеч от големия град. Избират интуитивно името „Къща за приятели“, която наистина се превръща в такава. За семинарите в нея идват различни и специални хора, обиколили по света, опитали от всичко. Тук ги събират общият им интерес към изкуството и йогата, здравословният начин на живот и личното усъвършенстване.

Самият Михаил преди години търси спасение в йогата заради хронични болки в гърба. Завършва първият у нас курс по Айенгар йога, в момента се обучава за инструктор и води практики за

Михаил Петров
Михаил Петров

начинаещи в студио във Варна, което засега е единственото в страната.

У нас Айенгар йога сега прохожда, но по света се практикува от милиони хора. Методиката е на индиеца Айенгар и е уникална – споделя варненецът. Докато изучава и практикува йога, той разбира, че за тялото е важно да се движи по строго определен начин, без да се губи симетрия. Открива също, че идеалната симетрия премахва стреса и запазва тялото здраво.

Най-популярните терапевтични програми на йога Айенгар са за опорно-двигателния апарат. Ефект има и при нестабилни емоционални състояния, безсъние, умора, хормонални смущения.

„Самият аз почувствах ефекта върху тялото си след 6 – 8 месеца ежедневна редовна практика. Острите болки изчезнаха и можех да спя. Преди ходех постоянно прегърбен и с увиснали рамене и после разбрах, че точно тази позиция на тялото води до редица здравословни проблеми, както и до ниско самочувствие. Освен това установих, че заниманията с йога ме накараха повече да се усмихвам и започнах да се замислям по-дълбоко за начина си на живот. Хората, с които ме събра йога, са близки до мен като начин на мислене и разбиране за света“, разказва Михаил.

Петя Папазова, която води артзаниманията, също е от тези хора. Тя е художник със забележителен артистичен почерк. Родена е в Долна Оряховица, а преди 18 години завършва графика във ВТУ, но живописта си остава голямата й страст. Чрез конкретни съвети и техники артводещата помага на участниците да добият смелост в рисуването, да изразят своя талант и всеки да си тръгне от семинара със свое произведение.

По време на престоя в „Къщата приятелите“ преживяват чудесни мигове сред природата на Еленския балкан. Организират разходки по екопътеката „Камъка“, до намиращия се наблизо ioga 3Христовски водопад. Юнският семинар съвпадна с Еньовден. Добрата им приятелка и опитен билкар Меглена Дечева още по роса поведе групата да се „изкъпят“ в нея и да наберат букет от билки, който според поверието трябва да съхне в дома до следващия Еньовден. Меги е наследила билкарството от 96-годишната си майка, медицинска сестра, а също и нейните съвети – далече от хапчетата, не смесвай билките и ако някоя от тях наспори, то и болните, които лекува, ще са повече през годината.

Всеки, който иска да преживее подобни емоции и да остави незабравими спомени, може да потърси „Къщата за приятели“ в Палици. Всяко свободно време Мишо е там, защото, както казва той, на село работата никога не свършва. Стяга още една къща, през пътя от тази, пчелните му кошери вече надхвърлят сто, коси, копае, полива. По своему е щастлив и в очакване на нови приятели.

Мария СИМЕОНОВА

Снимки: личен архив

2 коментара за “„Къща за приятели“ събира почитатели на ритрийта в еленското село Палици

 • 01.07.2017 в 11:20
  Permalink

  Искам да уточня, че обучението ми не е завършило и ми предстои изпит за сертифициране.Помолих автора на статията да коригира информацията.

  Отговор
 • 06.10.2018 в 9:13
  Permalink

  С благодарност за топлото посрещане,уютната обстановка,коректност от страна на домакинът Михаил!Времето никога не достига за прекрасните места и хора в нашата прекрасна Родина!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!