300 хил. лв. дава общината на „Етър“

300 ХИЛ. ЛВ. ОТ ХАЗНАТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ДАВАТ ЗА ФУТБОЛНИЯ КЛУБ „ЕТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО“. Общинският съвет гласува почти единодушно драстичното завишаване на субсидията, но от трибуната местни парламентаристи заявиха, че общината трябва да започне процедура за придобиване на клуба и даже да има претенции за трансфери на играчи, след като поема толкова голям финансов ангажимент. Сумата е два пъти повече от досегашните отпускани средства, а финансирането предизвика бурна дискусия в местния парламент. Общинският съветник Веселин Узунов от „Царевград за Велико Търново” изрази съмнение, че допълнителните 150 000 лв. ще бъдат за сметка на останалите спортни клубове и тяхната субсидия.

„Човекът, който е подготвил предложението, не е посочил това увеличение за сметка на кои пари ще бъде. Сега, като увеличим на 300 000 лв., тази сума попада в рамките на всичките 485 000 лв. за спорт. Ако може някой от финансистите да каже как ще стане увеличението и за чия сметка. Иначе ще бъдат ощетени други клубове, а тези, които са изпълнители на бюджета, няма да знаят какво да правят”, обяви Узунов, който подчерта, че подкрепя увеличението и призова всички колеги също да гласуват положително.

„Първенството започва след няколко дни и е хубаво обществеността да знае какво се случва с осветлението на стадион „Ивайло” и останалите терени, които общината ще има ангажимент да поддържа”, заяви от трибуната Николай Илчев.

На темата за финансирането на „Етър” се върна общинският съветник от БСП Стоян Витанов. Той попита на кого се предоставят парите, защото в предложението няколко пъти имало разминаване с името на клуба.

„НА КОГО ГИ ДАВАМЕ ТЕЗИ ПАРИ? ТОВА ДВА ОТБОРА ЛИ СА? ОКОЛО БИВШИЯ „ЕТЪР 1924” ИМАМ НЯКАКВИ ОПАСЕНИЯ И МОЛЯ ЗА ОТГОВОР. Тук ми навява на някаква нескопосаност, дано не съм прав. Нещо повече – тук не са се подписали нито главният счетоводител, нито г-н Маринов, нито заместник-кметът Снежана Данева. Вероятно ценят подписите си”, сподели Стоян Витанов, който обаче също обясни, че ще подкрепи увеличението. В отговор заместник-кметът Снежана Данева обясни, че става въпрос за предварително съгласие на Великотърновския общински съвет, което на практика не играе роля за финансов документ.

Петко Тюфекчиев от БСП направи предложение общината да влезе в съдружие с „Етър”. „Сега отпускаме средства на една неправителствена организация и общината на практика е един спонсор. Живот и здраве, след време ще продаваме и футболисти, трансфери и всичко останало. Като стартираме тази процедура за допълнително финансиране, общината трябва да знае с какво може да влезе в съдружие с футболния клуб, за да имаме основания да даваме тези средства. В същото време „Етър” да бъде гарантиран, че тези средства няма да бъдат епизодични. Нека обмислим тези неща на следващи заседания, за да не бъде общината само спонсор”, каза Петко Тюфекчиев. В крайна сметка крупната субсидия бе гласувана.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “300 хил. лв. дава общината на „Етър“

 • 29.06.2017 в 20:29
  Permalink

  Кой ви дава право да подарите 300 000 лв. общински пари на спортен клуб в който 25 спортисти спортуват срещу получаване на заплата, всеки месец. Като сте такива радетели на професионалния футбол съберете всички общински съветници собствени средства и ги дарете на платените футболисти. Да очакваме ли по 300 000 лв. за и за всички други спортни клубове които имат състезатели в елита на България?

  Отговор
 • 29.06.2017 в 20:42
  Permalink

  Защо се дават общински пари 300 000 лв. на на спортен клуб , в който 25 играчи спортуват срещу заплата. Като милеете толкова за професионалният футбол , общинските съветници съберете лични средства и ги дарете на на професионалните футболисти или всички спортни клубове във В.Търново които имат състезатели които са в елита на България ще получат по 300 000лв.

  Отговор
 • 30.06.2017 в 9:58
  Permalink

  На първо място трябва да бъде ремонта на осветлението на стадиона, зо до може да се играят мачовете във Велико Търново, а не да пътуват 1-2 автобуса до Ловеч. Те там не ходеха на мачове когато имаха шампиони, та сега ли!!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *