Големият бариерен риф е оценен на 42 милиарда щатски долара

Големият бариерен риф в Австралия се оценява на 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. щ. долара), сочи публикуван днес доклад, цитиран от ДПА, който предупреждава също за „значителните икономически последици, които страната може да понесе, ако уникалната система от коралови рифове бъде разрушена.
„При стойност 56 млрд. долара рифът струва повече от 12 сгради на Операта в Сидни“, посочва Стийв Сарджънт, директор на фондация „Големия бариерен риф“, възложила изготвянето на доклада на анализаторите от Делойт аксес економикс (Deloitte Access Economics).
При оценката за първи път е определена икономическата, социалната стойност и силата на култовата марка.
Туризмът има най-голям принос за стойността на Големия бариерен риф – 29 млрд. долара. Други 24 млрд. д. от стойността на марката идват от хората, които въпреки че никога не са виждали природния феномен, оценяват факта, че той съществува.
Още 3 млрд. д. идват от хората, които се възползват от рифа за почивка и възстановяване, като посещават плажовете или се гмуркат в богатите на животински и растителни видове води.
Големият бариерен риф е допринесъл с 6,4 млрд. д. за австралийската икономика през 2015-2016 година и поддържа над 64 000 работни места в страната, сред които 33 000 само в щата Куинсланд, край чиито брегове се намира.
Броят на работните места, създадени заради Големия бариерен риф, го правят по-голям работодател от редица известни австралийски компании, подчертава Сарджънт.
Най-голямото в света струпване на коралови рифове, чиято площ е по-голяма от тази на Италия, е сред най-богатите на биологични видове екосистеми на планетата и дом на милиони морски форми на живот.
През последните години обаче рифовете страдат от мащабно избелване, причинено от измирането на живи организми в коралите, често провокирано от малки промени в околната среда като покачване на температурата на морската вода, замърсяване или свръхулов.
Миналата година Големият бариерен риф понесе най-тежкото избелване в историята си, като според оценките 29 процента от коралите в плитки води загиват. Тази година имаше ново избелване, но последиците от него все още не са известни.
Според доклада на Делойт климатичните промени остават най-сериозната заплаха за цялата структура.
„Вече загубихме около 50 процента от коралите на Големия бариерен риф през последните 30 години. При силни промени в океана тези загуби ще продължат“, предупреждават експертите.
Анализът е изготвен след анкети на 1500 лица от Австралия и още 10 страни.
Две трети от анкетираните посочват, че са готови да плащат за защита на рифа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *