Учени създадоха антиотражателно покритие, вдъхновено от очите на нощните пеперуди

Съвременните таблети и смартфони притежават куп впечатляващи характеристики, но и до ден днешен е почти невъзможно да се види екранното им съдържание на ярка светлина. Учени от САЩ са намерили разрешение на проблема и са създали антиотражателно покритие, вдъхновено от очите на нощните пеперуди, съобщава „Икономик таймс“.
Отражателната способност на новото покритие е 0,23 процента. За сравнение – тази на айФон 7 е 4,4 процента.
Разработката е дело на специалисти от университета на Централна Флорида, които са почерпили вдъхновение от природата, и по-специално от очите на нощните пеперуди.
Освен че се характеризира с ниска отражателна способност, новото покритие е устойчиво на надраскване и е самопочистващо се, благодарение на което екраните ще бъдат защитени от прах и отпечатъци. Друго предимство на покритието е неговата еластичност. Благодарение на нея то ще бъде отличен избор за огъващите се устройства, които се очаква до няколко години да навлязат на пазара.
Съвременните смартфони и таблети разчитат на сензори, които реагират на светлината и автоматично приспособяват яркостта на устройството. Това решение е недостатъчно ефективно и освен това води до по-бързо изтощаване на батерията.
Търсейки потенциално разрешение на проблема, американските специалисти са почерпили вдъхновение от очите на нощните пеперуди. Техните зрителни органи са покрити с антиотражателни наноструктури. Благодарение на тях насекомите виждат в тъмното, а очите им не отразяват светлина, което им осигурява защита срещу хищници.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *