Горещи новиниНовини

С 1,76 млн. лв. парк „Детски кът“ ще стане едно от най-добрите места за отдих в Г. Оряховица

„БЛАГОДАРЯ НА МИНИСТEРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ, ЧЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ТОЗИ ЕМБЛЕМАТИЧЕН ПАРК ДА БЪДЕ РЕКОНСТРУИРАН и да получи отново облика си, какъвто го помним като деца. Неслучайно снимката в моя кабинет е точно на този парк от времената, когато тук беше пълно с живот, детски игри и смях.“

Това каза кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който вчера направи символичната първа копка от реконструкцията на парк „Детски кът“ в железничарския град. Той поръча на строителната фирма да направи добър и качествен ремонт, така че децата, които ще играят, занапред да се чувстват комфортно, а на екипа на проекта – да работи в синхрон с изпълнителя, така че обектът да бъде завършен в срок. По думите на кмета в парка ще бъдат изградени чудесни пространства за спорт и отдих, а в ремонта ще бъдат вложени 1,76 млн. лв.

Detski kat 1С модернизацията на парка ще се подобри обликът на едно от най-предпочитаните места за отдих в града, увери ръководителят на проекта Гергана Тодорова. Ремонтните дейности на 53-те дка ще стартират от западната страна, като първо ще бъдат положени всички видове подземни комуникации. Ще се премахнат само сухите дървета, като ще бъде засадена нова дървесна и храстова растителност, а едва накрая ще се направи парковата мебел. Проектът включва и изграждане на видеонаблюдение и енергоспестяващо осветление, като всички ремонти се очаква да приключат за срок от три месеца.

Реконструкцията предвижда още изграждане на алейни мрежи от главни, второстепенни и обиколни алеи. Ще бъдат обособени зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих. В центъра на парк „Детски кът“ ще има нова площадка с фонтан, около който ще бъдат разположени места за сядане. За радост на по-малките посетители тук ще се изградят още комбинирано игрище, площадки за скейтборд, с уреди за обща физическа подготовка, с фитнесуреди, както и детска сцена.

Строително-монтажните работи са поверени на изпълнители, които са подбрани чрез процедура по Закона за обществените поръчки, а главен изпълнител на обекта е софийската компания „Билдинг Комфорт“ ЕООД.

Обектът се реализира по мащабния проект „Обновяване на градската среда в Горна Оряховица“, а средствата за него са от Оперативната програма „Региони в растеж“.

ПО-КЪСНО ВЧЕРА КМЕТЪТ ИНЖ. ДОБРЕВ ДАДЕ СТАРТ И НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА КАНАЛИЗАЦИЯТА НА УЛ. „ИВАН МОМЧИЛОВ“, където ще се работи по участък от 1,13 км. Символичната първа копка този път градоначалникът направи с инж. Димитър Ангелчев от фирмата изпълнител „Еко традекс груп“ АД от Хасково. Полагането на канализацията трябва да приключи също за срок от три месеца. По улицата, където има над 30 фирми, ще се направят 48 дъждоприемника, 27 ревизионни шахти и 30 сградни отклонения. Ремонтът се финансира от ПУДООС и е на стойност 1,16 млн. лв.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

4 thoughts on “С 1,76 млн. лв. парк „Детски кът“ ще стане едно от най-добрите места за отдих в Г. Оряховица

 • Баси прасето станал тоя Добри!
  На всеки багер шампанско, първи копки!
  Строители на съвременна България…

  Отговор
 • Добре е когато се гради. Дано хората свикнат да не рушат и крадат. Предлагам да се поставят камери за наблюдение . Че не се знае , дано не потрябват. Използването на естествени качествени материали с цел да издържат във времето и да се използват по – малко средства.

  Отговор
  • Pastore,
   Безспорно си прав, много добре е да се гради.
   Но още по-добре е да се гради 1-во качествено и 2-ро след обстойно компетентно обмисляне и тогава проектиране.
   Гарантирам ти, че още догодина ще си проличи, че не е имало нито едно от двете.
   Просто всички вече знаем как се случват нещата в тая колониална и мутренска територия, в която ценности категорично няма.
   С изключение кой колко ще успее да налапа, пък след него-потоп.

   Отговор
 • Добри е станал по-голям от кофата на багера…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *