30 художници от 10 държави създават изкуство от природата в Габровци

От търновското селце започна Глобалният номадски проект, който тази година е в Европа

 

30 ХУДОЖНИЦИ ОТ 10 ДЪРЖАВИ ПРИСТИГНАХА В ГАБРОВЦИ, ОТКЪДЕТО ЗАПОЧНА СВЕТОВНОТО СЪБИТИЕ, НАРЕЧЕНО ГЛОБАЛЕН НОМАДСКИ ПРОЕКТ. Авторите са от Китай, Япония, Южна Африка, Корея, Италия, Франция, Англия, Унгария, Румъния и България, която е представена от седем творци от артистичната група „Дупини“. Те са и основните инициатори и виновници проектът да премине през България.

В продължение на седмица художниците ще работят в Габровци, където се намира базата на „Дупини“. Творците ще създават инсталации, вдъхновени от природата и само с природни материали. Всички инсталации ще останат в селото до момента, до който самите материали, от които са изградени, не се разградят и не се превърнат отново в природа. Всяка скулптура и идея, която художниците създадат, ще бъде запечатана в снимка и ще влезе в каталога на артпроекта, тръгнал преди четири години от Южна Корея.

Преди да отпътуват от Габровци, художниците ще покажат снимки на своето изкуство на паната пред Факултета по изобразително изкуство в старата столица.

ТЪРНОВСКАТА АРТГРУПА „ДУПИНИ“ Е ЧАСТ ОТ ТОВА ГЛОБАЛНО НОМАДСКО ДВИЖЕНИЕ, ОСНОВАНО ОТ КОРЕЙСКАТА ГРУПА „ЯТО“. Преди 4 г. номадският проект е започнал с няколко конференции, като на първата от тях Велико Търново имаше своя представител – Румен Димитров – Попа, един от авторите в „Дупини“ и най-известният българин, който твори изкуство в природата. Румен Димитров е участник и в първото пробно събитие, което отново беше в Корея. „Глобалният номадски проект започна с идеята ние да покажем, че можем да се движим като група автори и без огромни материали и инструменти, да работим само с това, което природата ни предлага“, разказва Румен Димитров.

Първият Глобален номадски проект събра автори в Азия и точно те решили, че всяко следващо събитие може да се провежда в различен континент. Миналата година проектът мина през Африка, тази година е в Европа и започва от Габровци. Догодина авторите ще бъдат в Южна и Северна Америка.

10 дни ще останат в България художниците тази година. Освен в Габровци те ще работят и на морето. След това ще бъдат за по 10 дни в Румъния и Унгария. На 31 юли е в Будапеща заключителната изложба, която през септември ще гостува и във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.