Динозаври мътели яйцата си при температура, сходна с характерната за мътенето на кокошките

Въпреки че телесното им тегло било около 100 кг, овирапторозаврите – динозаври с пера, мътели яйцата си при температура, сходна с онази, която е характерна за мътенето на кокошките, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Овирапторозаврите принадлежат към тероподите, тежали са между 50 и 100 кг и достигали височина 1,5-2 метра. Притежавали здрав клюн като този на папагалите и имали гребен на главите си. Тялото на повечето овирапторозаври било покрито с пера. Сега става ясно, че тези прародители на птиците мътели яйцата си чрез трансфер на 35-40 градусова топлина между телата си и тях.
„Това наистина е висока температура, която надхвърля средните температури в заобикалящата среда. Следователно става въпрос за мътене“, заяви съавторът на изследването, експертът по палеонтология и геохимия Ромен Амио от Френския национален център за научни изследвания.
Инкубационната температура на яйце от крокодил – животно, което зарява в земята яйцата си, е около 30 градуса Целзий, а на яйце от кокошка – 37,5 градуса Целзий.
За да стигнат до тези заключения, френски и китайски учени изследвали 7 фосилизирани яйца от овирапторозаври на 70 милиона години. Яйцата, които съдържат добре съхранени скелети от ембриони, са открити в южната част на Китай. „Установихме при каква температура са се образували костите, като използвахме изотопи на кислорода“, поясни Амио.
Получените резултати доказват също, че въпросните динозаври са били топлокръвни животни и че телесната им температура била сходна с инкубационната.
Резултатите от изследването са публикувани в Palaeontology.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.