3 четения

Климатичните промени са допринесли за жегите в Европа през юни

Климатичните промени, дължащи се на човешка дейност, са допринесли за рекордно високите температури в много европейски държави през юни, съобщи Ройтерс.
В Западна Европа месечните температури през юни са с около 3 градуса Целзий по-високи от средните дългосрочни стойности.
„Установихме ясна и силна връзка между рекордната топлина през този месец и причинените от човека промени в климата“ – каза Герт Ян ван Олденборг, старши изследовател от Кралския холандски метеорологичен институт.
Анализирайки исторически данни, метеоролозите установиха, че вероятността от такъв интензитет и честота на горещите вълни е станала четири пъти по-голям във Франция, Швейцария, Холандия и Централна Англия и 10 пъти по-голяма в Португалия и Испания заради климатичните промени, подклаждани от човешката дейност. Според тях не е вероятно горещините да са естествено явление. Те не могат да бъдат обяснени с промени в греенето на Слънцето или с други природни фактори като по-малко количество на вулканичен прах в атмосферата.
Това означава, че вероятността от горещини се е увеличила заради натрупването на парникови газове, дължащо се на човешка дейност.
„До края на века тези високи температури ще станат обичайни в Западна Европа“ – добавиха учените.
Заради горски пожари в Португалия този месец загинаха повече от 60 души. В Испания пак заради пожари бяха евакуирани над 2000 души. Рекордни горещини през юни имаше във Франция, Швейцария, Холандия, Англия.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!