Германия тества лунни роботи на вулкана Етна

Германският авиокосмически център провежда експерименти с лунни роботи по склоновете на вулкана Етна в Сицилия, предаде Ройтерс.
Роботите са високи около 90 сантиметра, движат се на 4 колела и се тестват за бъдеща мисия на Луната. Опитите са част от германската космическа програма, в която участват и експерти от Великобритания, САЩ и Италия. Задачата им е да изследват РОБЕКС (Robotic Exploration of Extreme Environments – Използването на роботи при екстремни условия на околната среда) с цел да подобрят роботизираното оборудване, което ще бъде използвано в космоса.
„Опитите целят да симулират бъдеща хипотетична мисия за кацане на Луната или Марс и учените използват много роботи, които ще транспортират или монтират различни уреди“, каза вулканологът Борис Бенке.
Специалистите се надяват също с помощта на роботите да проучват дълбините на Етна и да получат полезна техническа информация за сеизмичната дейност. Техническите умения, добити при опитите на Етна, ще бъдат разгърнати на мисии до Луната и Марс.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *