Софийски лекар направи дарение на Дома за деца в Дебелец

Д-Р ТЕОДОР МАРКОВ НАПРАВИ НОВО ДАРЕНИЕ ЗА ДЕЦАТА ОТ ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ В ДЕБЕЛЕЦ И ДНЕВНИЯ ЦЕНТЪР. Благодарение на средствата, събрани от негова фотоизложба, бе закупен специален вертикализатор за деца с увреждания. Устройството може да се използва при различни заболявания – церебрална парализа, парапареза, параплегия, дегенерация на централната нервна система, травма на гръбнака и други увреждания.

Вертикализаторът е на стойност 2356 лв. и разполага със система от колани и опори, с помощта на които стабилизира тялото на детето, докато е в права позиция. Използването му подпомага и улеснява работата на специалистите по време на рехабилитация. С многообразните си възможности за настройки, уредът може да се използва и от по-големи деца, тъй като досега домът разполагаше с подобен вертикализатор, предназначен за по-малки дечица.

Това не е първото дарение на столичния лекар. През февруари 2014 г. той отново помогна децата в ДМСГД – Дебелец, и Дневния център. Със събраните 1769 лв. бяха закупени електронни теглилки с ръстомери, детски ушни термометри, специални маски за деца и портативен инхалатор. Домът получи също и картина.

Д-р Теодор Марков е лекар, пътешественик, инструктор по гмуркане и запален фотограф. Авантюристичният му дух го води в земите на Азия и Африка, откъдето се връща с множество снимки, които показва в изложбата „Очите ви чувам”. Това е третата подред изложба, която лекарят прави, като приходите от всяка продадена снимка дарява на дома в Дебелец. Спира се на него след като преди години случайно попада в институцията и решава да помогне на децата в неравностойно положение.

На 18 юли се очаква д-р Марков да посети отново дома в Дебелец, за да получи договор за дарение и благодарствен адрес и да се срещне с децата.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. ДМСГД – Дебелец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *