„Фиат 500“ влезе в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк

Във връзка с навършването на 60 години, откакто пое по пътищата, автомобилът „Фиат 500“ влезе в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, предаде Франс прес.
Малкият италиански автомобил пое по пътищата на 4 юли 1957 г. в присъствието на тогавашния шеф на „Фиат“ Джовани Аниели. Оттогава до 1975 г. са произведени над 4,2 милиона автомобила „Фиат 500“. След пауза, продължила до 2007 г., моделът бе възроден и бяха построени нови 2 милиона автомобила, се казва в комюнике, качено на сайта на компанията „Фиат Крайслер отомобайлс“.
„Фиат 500“ обедини различни технологични новости – заяви експертът Мартино Стиерли от Музея на модерното изкуство в Ню Йорк пред в. „Стампа“, който е собственост на групировката „Фиат“. – Тази комбинация постави основите за невероятен успех на пазара, позволявайки „Фиат 500″ да се превърне в икона на следвоенния дизайн. Това допринесе за решението ни да включим автомобила в постоянната експозиция на музея.“
Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк е купил „Фиат 500 F“ от 1968 г., най-продаваният и най-популярният навремето модел на „Фиат“, поясниха от „Фиат Крайслер отомобайлс“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *