5 четения

Нова сеч в гората от жици в старата част и центъра на В. Търново

Издадени са още близо 20 заповеди за премахване на кабелите за интернет и телевизия над улиците

 

От Дирекцията за национален строителен контрол са издали нови 20 заповеди за принудително смъкване на гората от жици по стълбовете. Улиците във Велико Търново ще бъдат изчистени от висящи кабели след намесата на контролния орган в рамките на няколко месеца. Нарежданията са издадени по процедури още през 2011 и 2012 г., но са обжалвани от фирми, които доставят интернет и кабелна телевизия.

Веднъж Административният съд във Велико Търново върна заповедите на строителната инспекция заради нередности. Държавният орган бе пропуснал да информира компаниите по надлежния ред и не бе посочил възложител и изпълнител на дейността, ако не бъде доброволна. Липсвала също покана за доброволно изпълнение.

През последните няколко месеца от ведомството изпълниха изискванията на съдебните решения да изчистят всички пропуски. Днес това е сторено и нарежданията са признати за законосъобразни въпреки нови жалби на операторите за изпълнението им.

Първоначално дейностите ще обхванат близо 25 улици в широкия център на Велико Търново, а впоследствие в старата част. Ще бъдат оставени само тези кабели, които прилежно са прилепени към фасадите на сградите по изискванията на закона. За да може доставчикът да се ползва от това облекчение, той трябва да има удостоверение за търпимост, издадено от главния архитект на Община Велико Търново.

Според закона за електронните съобщения мрежите трябва да бъдат прокарани под земята. Това е задължително изискване за урбанизираните територии с население над 10 000 души и високо застрояване. Велико Търново вече разполага над 70 километра подземни коридори, които са прокарани с общински пари. Институциите са категорични, че доставчиците трябва да ползват тях, а не да пускат кабелите си между сградите.

С. МАРИНОВ

 

5 коментара за “Нова сеч в гората от жици в старата част и центъра на В. Търново

 • 12.07.2017 в 13:00
  Permalink

  Много ми е интересно, къде са тия гръмко прокламирани, подземни коридори в квартал Варуша ? Къде?Някое длъжностно лице от Дирекцията за национален строителен контрол ще седне ли да помисли с нивелира, който използва за глава и да прецени, че там алтернатива за кабелните мрежи няма освен по стълбовете. И това понеже е най-големия проблем на старата част на града…кабелите…Що за кретения!Оправихме улиците и тротоарите, оправихме и сградите които се крепят на въздишка и са скрити зад винилови транспаранти, оправихме непрекъснатите аварии на ВИК мрежата та кабелите са на дневен ред. Имам чувството, че някой в държавната администрация няма да миряса докато не превърне живота на гражданите имащи нещастието да живеят в старата част в ад…

  Отговор
 • 12.07.2017 в 16:23
  Permalink

  Кабелите рушат къщите, събарят мазилката, зимата под тях става пързалка. Монтират ги нахални момчета, нарушаващи всякакви закони, които не биха сложили на собствените си къщи тези грозотилища-кутии и връзки. За старата част да не говорим-архитектурен паметник опасан с жици. Грозно и разрушаващо. Всичко трябва да е под земята. Ще съдействам.

  Отговор
  • 12.07.2017 в 16:34
   Permalink

   За ваша информация, кабелите като обем към 2/3 фиксирани по фасадите и стълбовете в стария град са на бившето БТК сега Виваком и кабелното общинско радио.. тяхната мрежа не подлежи на демонтаж и тях закон не ги лови. Те явно не пречат и са невидими…по закон.Който не вярва да направи справка.Така че умната със заиграването с ножицата :))

   Отговор
 • 12.07.2017 в 16:40
  Permalink

  „Прилежно прикрепените към фасадите на сградите“ ще останат..ха-ха.Няма спасение от кабелите.

  Отговор
 • 12.07.2017 в 16:45
  Permalink

  Стара и неграмотно написана статия, пълна с грешки и откровени лъжи.
  Нищо ново.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!