Продължават проучванията в пещерата „Козарника“, съдържаща най-ранните човешки следи на континента ни

Продължават проучванията и това лято на различни пластове в пещерата „Козарника“, съдържаща най-ранните човешки следи на континента ни, като археолозите ще бъдат също и в антична „Рациария“, и край село Балей. Това разказа за БТА директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.
Проучванията в пещерата „Козарника“ край село Гара Орешец, община Димово, ще започнат след 15 юли, уточни Филипова, цитирайки доц. Николай Сираков, участник в проучванията. Пещерата е разположена на около 3,5 км от село Гара Орешец по посока за град Белоградчик. И тази година проучванията са организирани от Българската академия на науките и Института за геология и праистория на кватернера в Бордо, Франция.
Както обикновено и тази година проучванията ще продължат един месец – до 15 август, каза доц. Сираков. Преди започването им предстои да извършим подготовка на обекта, уточни той. Доц. Сираков поясни, че в проучванията участват учени от цяла Европа, които не работят на терен през цялото време, а взимат проби, правят изследвания и си тръгват.
„Проучваме основно прехода от среден към късен палеолит, смяната на неандерталците със съвременния човек, т.е. с нашите предшественици. Изследваме следващи пластове, които сме набелязали предварително, както и някои части от места, които вече сме проучили в пещерата“, допълни археологът. Той отбеляза, че пещерата „Козарника“ е уникална с това, че съдържа едни от най-ранните човешки следи на континента ни. Те идват от Африка през Близкия Изток и минават през Балканите, за да заселят Централна и Западна Европа.
При нас интересът е към първите хора, които заселват европейския континент, обясни доц. Николай Сираков. По думите му интересът към този период от човешката история е много голям сред чуждите туристи.
На територията на Видинска област през новия археологически сезон ще продължат разкопките на двата основни обекта – антична „Рациария“ и некропола край с. Балей, уточни Фионера Филипова. За предстоящите разкопки Видинският археологически музей е подал необходимите документи в Министерството на културата за получаване на финансиране по държавната задача.
„Подали сме документи за „Рациария“, за проучвания край село Балей, като документите за тях са минали вече през секциите „Античност“ и „Праистория“ към Националния археологически музей /НАМ/ към БАН. Очакваме обявяването на финансирането“, каза Филипова.
Научен ръководител на проучванията в „Рациария“ отново ще бъде доц. Здравко Димитров, гл. асистент към НАМ-БАН. Научните ръководители на разкопките край село Балей са д-р Георги Иванов, гл. асистент д-р Таня Христова и доц. Стефан Александров, консултант. Всички археолози от Регионалния исторически музей във Видин влизат в тези два екипа. На двата обекта ще се работи през август и септември.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *