67 четения

Търновка колекционира захарчета, вече е събрала 5000 от цял свят

УНИКАЛНА КОЛЕКЦИЯ ОТ ЗАХАРЧЕТА Е СЪБРАЛА ВЕЛИКОТЪРНОВКАТА СВЕТЛАНА ДАНГОВА. Рекламният мениджър на Дарик радио – Велико Търново, притежава над 5000 малки пакетчета за кафе и чай, които събира повече от 20 години. Сред богатата си колекция има изключително интересни и ценни захарчета от различни кътчета на света. А началото на нетрадиционното й хоби е поставено на родното Черноморие. Докато събирала тен в едно от курортните ни градчета, попаднала на красиви захарчета с логото на радио „Гларус” – Бургас. И тъй като била впечатлена от тях решила да си ги запази. И както сама се шегува, главният „виновник” за хобито й е гларусът. От тогава до сега колекцията й постоянно нараства, а за това помагат нейни близки и приятели и дори непознати, които й носят пакетчета от своите пътувания.

Светлана вече 14 години работи като рекламен мениджър в българското национално „Дарик радио”. Покрай работата и многобройните й пътувания успява да попълва завидната си колекция от захарчета, които са различни не само по големина, но и по цвят, дизайн и грамаж.

„Имам захарчета от всички континенти, като най-много са от Европа. Имам от най-различни държави, включително от  Камбоджа, Виетнам, Япония, а най-новото ми е от остров Барбадос”, разказва Светлана. Сред най-ценните експонати на великотърновката са пакетчета от времето на социализма у нас, както и такива от Монако с репродукции на световноизвестни картини.

В колекцията си има всякакви захарчета – кръгли, квадратни, триъгълни, както и такива с пластмасова лъжичка към тях, във формата на бонбони и дори като сърце. Най-тежкото от всички е от Съединените щати и е цели 13 грама. Казва, че повечето хора, научавайки за „сладкото” й хоби първоначално се смеят, но след това и те й носят пакетчета от страната и чужбина. Сред любопитните и странни случки, свързани с колекционерската й страст, е с неин приятел от Мароко, на когото също поръчала да й донесе захар от родината си. И той изпълнил поръчката, само че донесъл половин килограм захар, с усмивка споделя Светлана.

Оказва се обаче, че това нетрадиционно хоби има и други привърженици. Снаха й Христиана преди години също започнала да събира пакетчета захарчета, макар че тогава дори не се познавали. А най-голямата колекция в света е притежание на българка от Габрово, която преди няколко години бе включена в Книгата с рекордите на Гинес с над 4500 захарчета. За разлика от много други колекционери търновката не си кореспондира с други „колеги” и не разменя екземпляри, макар да признава, че й се иска да установи контакти с такива хора. Самата тя е щедра по душа и обича да подарява от тези, които й се повтарят.

Освен колекционирането на захарчета Светлана има и друга страст – пътешествията, като е обиколила почти цяла Европа. Слабост са й и чуждите езици, като освен английски говори също испански, италиански и руски. А една от мечтите й е да посети всички държави и места, откъдето има захарчета в богатата си колекция.

Весела БАЙЧЕВА

 

Светлана с много малка част от колекцията си от захарчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!