ВРЕМЕТО: До понеделник сравнително хладно и с валежи

През нощта ще има променлива облачност и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от запад, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между 18 и 21. За района на В. Търново се очаква минимална температура 20 гр. През деня ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 27 и 30. За В. Търново максимална температура 27 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 39.2 гр. през 2008 г., а най-ниската измерена минимална температура е 11.0 гр. през 1980 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 52 минути и ще залезе в 20 часа и 54 минути. Фаза на Луната: пет денонощия след пълнолуние.

В събота през по-голямата част от деня ще преобладава време с незначителна облачност. Късно след обяд и през нощта срещу неделя облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. В събота вятърът ще бъде слаб от изток. В неделя и понеделник се очаква време със значителна облачност и превалявания от дъжд. На места валежите ще бъдат значителни – над 10-15 л/ кв. м. Ще духа умерен вятър, в северозападните райони на Северна България от северозапад, в централните части на Северна България от североизток. Във вторник, сряда и четвъртък ще преобладава време с незначителна до променлива облачност и слаб вятър от северната четвърт.

През първата половина от периода – от петък до понеделник, времето ще се задържи относително хладно за сезона, като най-ниски температури се очакват в неделя и понеделник. Минималните температури ще бъдат между 15 и 20. Максималните температури ще бъдат между 25 и 30. През втората част от периода – от вторник до четвъртък, ще се очаква затопляне. Минималните температури ще бъдат между 19 и 22. Максималните температури ще бъдат между 30 и 35.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и през по-голямата част от деня в събота ще има променлива облачност с умерен до силен вятър от северозапад. От събота късно след обяд до понеделник ще преобладава време със значителна облачност и превалявания от дъжд. Очакват се и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. От вторник до четвъртък ще преобладава врме с променлива облачност и умерен вятър от източната четвърт. През първата част от периода – от петък до понеделник, максималната температура на 1200 м ще бъде между 15 и 20, като най-хладно ще бъде в неделя и понеделник. От вторник до четвъртък с нахлуването на по-топъл въздух максималната температура на 1200 м ще се повиши до около 22 гр. в четвъртък. На 2000 м температурите ще бъдат с около 6 – 7 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.