Осем музикални групи ще участват във фестивала „Лятна Случка“ край Сливен

Осем балкански музикални групи ще участват във фестивала „Лятна Случка“ на местността „Карандила“ край Сливен, който ще се състои на 14 до 17 юли. Това каза в интервю за БТА организаторът Росен Русев от Сдружението „Блян за романтика, цветя и космос“.
Четири от групите са български – „Абсолютно Начинаещи“, „Тъпани и Гайди“, „The Sensimillianz“ и сливенската „Карандила Джуниър“, а останалите – от Гърция -„BAILDSA“, Румъния – „Basska“, Унгария – „MESZECSINKA“ и от Испания. Нашият фестивал е един от най-добрите за тази година в България откъм музикална програма, заяви Русев. Придържаме се към изследване на „балканските хоризонти“ по отношение на музикалната програма, тъй като каним съвременни балкански групи. Те свирят в различни стилове – реге, ска-пънк, в тях има и балкански, и цигански мотиви.
Русев посочи още, че групата от Барселона, Испания, която е основно от духови инструменти, също свири балканска музика.
Организаторите очакват гостите на фестивала да бъдат над 1000 души от страната и чужбина. Мястото е поляната в детски кът „Кълвача“ на „Карандила“, където ще бъдат построени два палаткови лагера.
Програмата включва различни работилници, изложения, презентации, практики, музика и танци, йога-занимания, игри и др. Ще бъде представен филм за сугестопедията, чийто създател – проф. д-р Георги Лозанов, е родом от Сливен. Ще бъдат представени начини за обработване на земята и отглеждане на продукти по естествен начин. Ще има детски кът с представления на улични артисти, куклени театри, игри, както и въжени атракции.
Фестивалът се прави за пета поредна година, като неговата концепция е стремежът да се открият допирните точки между модерното, технологичното, прогресивното – от една страна, и естественото, традиционното, натуралното – от друга.
„Лятна Случка“ е насочен към съвременните форми на изкуство и начините за доближаване до природата в търсене на алтернативни методи за развлечение и спорт, начини за комуникация и преоткриване на себе си в заобикалящия свят.
За първа година фестивалът ще бъде с вход – 35 лева. Организаторите предлагат и промоционални цени при по-ранни закупувания, както и при групов билет.
И тази година организаторите на фестивала апелират да не се използват пластмасови предмети, като стремежът им е да възпитават у хората екологичен начин на живот. Те предлагат да се използват хартиени прибори и чаши, ще се дават под наем и продават канчета с логото на фестивала за многократна употреба. Ще се следи за палене на огън, като за тази цел ще бъдат предвидени две – три места.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.