Офталмолог: Очните инфекции през лятото са предимно от вирусен характер, а не от бактериален – основно са конюнктивитите

Очните инфекции през лятото са предимно от вирусен характер, а не от бактериален. Основно са конюнктивитите, коментира в интервю за БТА офталмологът д-р Владислава Косталевска.
По думите й в морските курорти, не от самата морска вода, а от струпването на много хора, лесно се предават вируси. В басейните може да се провокира дразнещо действие от пречиствателите на водата или от хлорното съдържание, отбеляза тя.
Експертът посочи, че предпазването на очите през лятото е основно чрез слънчеви очила и шапки с козирка или с периферия. Очилата, които препоръчваме, трябва да имат със сигурност ултравиолетова защита, без значение цвета на стъклото – зелено, кафяво, сиво. В зависимост от категорията може стъклата да са по-тъмни или по-светли, отбеляза д-р Владислава Косталевска.
Очилата за плуване е хубаво да обхващат плътно орбитата, за да не се просмуква вода в очилата, каза офталмологът. Цветът на стъклата на очилата за плуване няма особено значение, но ако ще се плува на открито, е по-добре да са по-тъмни, коментира тя. В закрит басейн не е нужно да са тъмни стъклата, допълни д-р Косталевска.

Следва цялото интервю:

Въпрос: С какви очни инфекции може да се зарази човек в море или басейн?
Отговор: Предимно през лятото инфекциите са от вирусен характер, а не от бактериален. Основно са конюнктивитите. В морските курорти, не от самата морска вода, а от струпването на много хора, лесно се предават вируси. В басейните може да се провокира дразнещо действие от пречиствателите на водата или от хлорното съдържание.

Въпрос: Заради слаба имунна защита ли се появява конюнктивитът?
Отговор: Не, вирусите са доста заразни и лесно преминават през бариерата на окото и водят до възпаление.

Въпрос: На какво се дължи т. нар. слънчев конюнктивит – на силното слънце по принцип или на поглеждане към слънцето?
Отговор: От светлината и по-скоро се усеща като физическо дразнене. Освен силната светлина, топлината и влажността на въздуха имат значение, но това е неспецифичен вид възпаление – пак е конюнктивит, но не на базата на микроорганизми. Този тип не е заразен и отминава и без лечение. Всички конюнктивити могат да минат сами, но ако се предприеме лечение, времето ще бъде по-кратко.

Въпрос: Какви са възможностите за защита на очите през топлите и слънчеви дни?
Отговор: Предпазването им е основно чрез слънчеви очила и шапки с козирка или с периферия. Очилата, които препоръчваме, трябва да имат със сигурност ултравиолетова защита, без значение цвета на стъклото – зелено, кафяво, сиво. В зависимост от категорията може стъклата да са по-тъмни или по-светли.

Въпрос: Доколко тъмните очила, които нямат ултравиолетова защита, могат да увредят очите?
Отговор: Може да се каже, че има ранни и късни признаци на увреждане, макар че за късните увреждания не можем да сме сигурни, че са в резултат само на носенето на такива очила. Ранните признаци са, че след носенето на очила без защита, очите са зачервени или се усеща парене. Това означава, че очите не са били предпазени от слънчевата светлина. Като късни последици може да се развият помътняване на лещата /“перде“/ и още по-неблагоприятната макулна дегенерация, но това са заболявания, проявяващи се в по-късна възраст.

Въпрос: Какво гарантира, че очилата имат ултравиолетова защита? Единственият гарант за това само марката и цената им ли са?
Отговор: В общи линии това не е съвсем сигурно и не е достатъчна гаранция. Най-вече трябва да сме сигурни в магазина, от който се купуват, да имаме доверие на оптиците, както и да се изиска сертификат за гаранцията на очилата. Ние сами не можем да проверим дали очилата имат защита или не.

Въпрос: Топлото и много сухо време води ли до сухота в очите или това е измамно усещане?
Отговор: Не е измамно усещането. Дължи се на високите температури, които водят до сухота в очите, която се проявява като парене, зачервяване, усещане за пясък. В такива случаи може да се ползват изкуствени сълзи.

Въпрос: Има ли значение какви очила за плуване се ползват?
Отговор: Хубаво е да обхващат плътно орбитата, за да не се просмуква вода в очилата. Марката и при тях има значение, тъй като са изработени от по-добри материали и по-добре прилепват към очите. Целта е да няма дразнене на очите от водата.

Въпрос: Влияе ли цветът на стъклата на очилата за плуване върху очите?
Отговор: Не, няма особено значение, но ако ще се плува на открито, по-добре е да са по-тъмни. В закрит басейн не е нужно да са тъмни стъклата.

Въпрос: Ечемикът в окото на какво се дължи?
Отговор: Това е бактериална инфекция, като най-честият причинител са стафилококи. По-често се дължи на спад на имунната система или на некоригирано зрение. Ечемик може да се появи и при диабетици.

Въпрос: Вашите препоръки за предпазване от очни инфекции?
Отговор: Да не се пипат очите, дори и ако има усещане за сърбеж или за нещо, попаднало в окото. По-добре е да премигнем няколко пъти или преди да пипнем окото, да се измият неколкократно ръцете. Да се избягва близък контакт с човек, който има сълзене от очите или зачервени очи, както и ползване на общи предмети.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.