С везани ризи, кърпи за глава и пояси ще посрещне ВТУ чуждестранните българисти

100 участници от 32 държави ще усвояват българския език във В. Търново

 

ВЕЗАНА РИЗА, КЪРПА ЗА ГЛАВАТА ЗА МОМИЧЕТАТА И ПОЯС ЗА МЪЖЕТЕ ЩЕ ПОЛУЧИ ВСЕКИ УЧАСТНИК В ЛЕТНИЯ СЕМИНАР ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И КУЛТУРА, който започва в понеделник във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Така облечени, семинаристите ще се включат в традиционната българска сватба, която ще се проведе в рамките на събора „Болярска среща” на Арбанаси от 21 до 23 юли. След това ризата и останалите елементи от родната ни носия остават за спомен на участниците в 40-ото издание на семинара по български език и култура, каза ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, който е и директор на семинара.

100 УЧАСТНИЦИ ОТ 32 ДЪРЖАВИ ЩЕ УСВОЯВАТ РОДНАТА НИ ГРАМАТИКА И ЩЕ ОПОЗНАВАТ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТРИ СЕДМИЦИ. Трима студенти са най-младите участници. Те са по на 19 години и пристигат от Япония, Румъния и Украйна. Най-възрастният семинарист е на 66-годишният Уолтър Елиът, който е от Англия и е и ветеран със своите вече 10 участия в семинара на Великотърновския университет.

„Най-многобройна е групата на студентите българисти, докторантите, преподавателите и преводачите. Това са хората, които активно се занимават с български език, но заедно с тях в семинара участва съдия от Германия, адвокат от Украйна, държавен служител от Франция, журналист от Русия”, разказа зам.-директорът на семинара доц. Валерия Тодорова.

Практически занимания по български език и осем специализирани семинара са включени в програмата. Станимир Трифонов ще води семинара, посветен на българското кино. Писателят Емил Андреев ще бъде лектор за българската литература, а един от най-обичаните преподаватели във ВТУ проф. Радослав Радев ще говори за българско изобразително изкуство и литературата. Предвидени са още семинари за културата и историята на България, за родния ни фолклор, за съвременния български език, етнографията. Някои от лекциите са на английски език, за да могат в тях да се включат и семинаристите, които пристигат за първи път и започват с азбуката. Два български филма ще гледат участниците в семинара – единият е комедията „Летовници“, другият е драма и се казва „Докато Ая спеше“.

По традиция две седмици семинаристите ще изучават български народни песни и танци под ръководството на Петър Петров, ръководител на ансамбъл „Българче”. Курсът ще завърши с фолклорен концерт. Традиционните вечери на запознанството, на българската кухня и на националните кухни на участниците, екскурзии до Арбанаси, Трявна и Троян ще запълват свободното от часове време на чужденците.

Те ще имат възможност да гледат и представлението на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” „Цигански барон“, което е част от фестивала „Сцена на вековете”.

Берковската музика ще дойде за официалното откриване на семинара, както е през последните няколко години. Участниците ще бъдат посрещнати и с концерт на възпитаниците на вокалния педагог и преподавател във ВТУ проф. Сребра Михалева. На откриването ще бъде прожектиран премиерно и филмът за семинара, направен от Станимир Трифонов. Лентата се нарича „Похвално слово за семинара” и представя бивши директори, знакови участници и много документални спомени. Филмът е направен върху музиката на Теодосий Спасов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.