147 четения

„История на българските държавни символи“ разказва всичко за герба, знамето и химна на България

КНИГА, КОЯТО РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА НА ГЕРБА, ЗНАМЕТО И ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ, ПУСНА НА ПАЗАРА ТЪРНОВСКОТО ИЗДАТЕЛСТВО „АБАГАР“. Автор на изданието е старозагорецът Иван Войников, а книгата се нарича  „История на българските държавни символи“ и е първото цялостно изследване върху развитието на националната ни символика.

Владетелските знаци в Средновековна България, българският герб в западноевропейските гербовници и в географските и картографски извори от XVIXVIII в. са описани в главата за българския герб. Главата за този държавен символ е придружена с много снимки, които започват с фотография на първия известен български герб от 1295 г.

ИМЕНАТА НА НИКОЛА МИХАЙЛОВСКИ ОТ ЕЛЕНА И ЦВЕТАН РАДОСЛАВОВ ОТ СВИЩОВ СА ВПИСАНИ В ИСТОРИИТЕ НА ЗНАМЕТО И ХИМНА НИ и така и областта ни е останала в аналите на създаването и утвърждаването на двата държавни символа.

„На 22 март 1879 г. в Учредителното събрание, след като депутатите приемат чл. 21, отнасящ се до герба на новата държава, народният представител от Елена – Никола Михайловски, баща на поета Стоян Михайловски, се сеща, че са „изпуснати националните бои”. Забележката му смущава събранието, защото в нито един от проектите за конституция нямало член, отнасящ се до флага. За да излезе от неудобната позиция, Константин Стоилов предлага „да се помолят нашите историци и археолози да дадат пояснения връх този предмет”. Тъй като стенографските записи от събранието са непълни, не може в детайли да се възпроизведе цялата дискусия. Очевидно Михайловски е предложил трикольора, тъй като бои е използвано в множествено число“, пише авторът, когато става дума за българското знаме, узаконено в чл. 23 от Търновската конституция, където се казва следното: „Българското народно знаме е трицветно и се състои от бял, зелен и червен цвят, поставени хоризонтално“.

Авторът на книгата проследява и цялата история на химна ни, произходът на самата дума „химн“, разказва за държавите с най-стари тържествени песни, за първите опити у нас да бъде написан национален химн, които датират непосредствено след Освобождението, има я историята на „Шуми Марица”, която за последен път е била изпълнена 1 януари 1947 г. от съветския Краснознаменен ансамбъл на Червената армия „Александров” по време на прием, даден от председателя на VI Велико народно събрание Васил Коларов. След това на песента започва да се гледа като на „буржоазен остатък”, несъвместим с новата действителност. Иван Войников разказва за следващите песни, които е трябвало да заместят „Шуми Марица“ и за всички конкурси до появата на „Мила Родино”. Музиката е на свищовлията Цветан Радославов, а когато се стига до написването на текста, тази задача е била възложена на Георги Джагаров и партийнопропагандния лирик Димитър Методиев.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “„История на българските държавни символи“ разказва всичко за герба, знамето и химна на България

  • 14.07.2017 в 16:20
    Permalink

    Книжката ще е интересна много, но както го гледам това луксозно издание сигурно ще надхвърли 20лв. …?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!