1188 четения

Лечебни бонбони с етерични масла и шест вида билки пускат „Захарни заводи“ АД – Горна Оряховица

Иновативният за Европа продукт е част от проект на стойност 2,47 млн. лв.

 

ЛЕЧЕБНИ КАРАМЕЛАЖНИ БОНБОНИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И АНТИМИКРОБЕН ЕФЕКТ разработи екип на „Захарни заводи„ АД – Горна Оряховица, информира изпълнителният му директор Валентина Ралева. Те са иновативен за европейския пазар продукт от групата на хранителните добавки, тъй като съдържат микс от шест вида български билки – мента, евкалипт, мащерка, пелин, копър и салвия. Затова освен в търговските обекти ще се продават още в аптеките и дрогериите – не само на вътрешния, но и преди всичко на европейския пазар. Все още лечебните бонбони си нямат търговско наименование, но в скоро време брандът им ще стане известен.

Бонбоните ще бъдат пуснати на пазара през юни следващата година, а разработката им е част от проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за 2,47 млн. лв., уточни Румен Данков, ръководител на проекта и член на УС на горнооряховската компания. От тази сума половината е безвъзмездна финансова помощ, 185 000 лв. са национално финансиране, а останалите 1,23 млн. лв. са собствен принос на „Захарни заводи“ АД. По проекта, който трябва да приключи след точно една година, ще бъдат закупени и въведени в експлоатация нови производствени мощности, а в момента дружеството е на етап подготовка на избор за доставчици за оборудването, с което ще се произвеждат лечебните карамелажни бонбони. Те наподобяват традиционните за „Захарни заводи“ АД лукчета, които също имат доказан ефект при проблеми с гърлото, но тук самите етерични масла като обем са малко повече и са в специална пропорция, която осигурява антимикробния ефект. Маслата са 0,7% от общото съдържание на материалите в бонбоните, докато лукчетата съдържат около 0,3% билки и етерични масла. Новите бонбони са разработвани дълго време съвместно с Института по хранителни технологии в Пловдив. Те са т. нар. „защитен полезен модел“, с който „Захарни заводи“ е защитил мащабния си европейски проект, уточни неговият координатор Никола Колев, който е и ръководител на отдел „Европейски проекти“ към горнооряховската компания. Лечебните бонбони са патентовани, а капацитетът на производство ще се определи от търсенето на новия продукт.

ЗАХАРНИТЕ ИЗДЕЛИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО ВЕЧЕ СА НАД 150 ВИДА. НАЙ-НОВИТЕ ПРОДУКТИ СА ОТ ЛИНИЯТА NATURE LINE, които са предназначени за любителите на здравословно и диетично хранене. Част от тази линия например са бонбоните от сушени плодове и ядки с натурално съдържание на фибри. За направата им се използват стафиди, овесени трици, бадеми, кайсии, годжи бери, червени боровинки, пчелен мед, ленено брашно и сусамов тахан. Не съдържат консерванти, трайността им е три месеца, а сто грама от продукта съдържат 360 калории. Сравнително нов продукт са и лимоновите резанки с плодов екстракт, нови вкусове ментина, детски бонбони, серията от билкови чайове и др.

В момента в групата на „Захарни заводи“ работят около 800 души, а средната заплата от около 900 лв. надхвърля средните стойности за бранша в страната. От ръководството обаче признават, че и те изпитват затруднения с работната ръка като всички останали. Най-голям е гладът за инженерните кадри – машинни инженери, инженери технолози, както и хора за управленски позиции. Дружеството работи по проект за дуално обучение в партньорство с Професионалната гимназия по хранителни технологии д-р „Асен Златаров“ в Горна Оряховица, където беше закрита паралелката за захари и захарни изделия. Компанията ще осигури стипендии в размер на сто лева месечно на всяко дете, което се запише в такава паралелка, като към момента кандидатите са вече 20 и ще започнат своето обучение през есента. Учениците ще имат и стажантски програми в заводите за захарни изделия и захар.

Дружеството непрекъснато се стреми да разширява своите пазари и вече има износ за Европа, Русия, Ирак, Китай и Виетнам. Изнасят локум, желирани бонбони, желирани вафли, карамелажни бонбони. През миналата година компанията има 20% дял на експорта и продължава да работи за разширяване на големия румънски пазар.

Елена ЧАМУРКОВА

4 коментара за “Лечебни бонбони с етерични масла и шест вида билки пускат „Захарни заводи“ АД – Горна Оряховица

 • 14.07.2017 в 14:12
  Permalink

  Евкалиптът е българска билка, правилно ли разбрах?

  Отговор
 • 14.07.2017 в 15:29
  Permalink

  Е,евкалиптът може да не е от България,но за всичко останало – поздравления!Обичам продуктите на „Захарни заводи“ и се радвам на всяка новина за проспериращо българско производство.

  Отговор
 • 15.07.2017 в 21:12
  Permalink

  В автомобила си винаги имам два пакета лукчета,мехлем против тютюнопушене!И да ви кажа ,че вече две години действат безотказно!…разбира се на Захарни Заводи!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *