Стара снимка събра след 27 години унгарката Габриела Сигети и проф. Христо Бонджолов

ИЗНЕНАДВАЩА И МНОГО ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА СЪБРА ВЧЕРА УНГАРКАТА ГАБРИЕЛА СИГЕТИ И РЕКТОРА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ. Двамата се видели за първи път преди 27 г., когато Габриела била студентка в Софийския университет, където следвала българска и руска филология и като бъдещ българист участвала в Летния семинар по българистика. Професорът пък бил преподавател в семинара и водил занятията на най-напредналите чуждестранни студенти. В тази група попаднала и Габриела, чиито родители тогава били дипломати и тя живеела с тях в София.

„В България учех в руското училище и като станах студентка, избрах да уча и руски, и български език. Така попаднах на семинара и във вашия приказен град, в който се влюбих веднага“, разказва Габриела Сигети. И вади от чантата си куп черно-бели снимки, на които са запазени спомените й от първата й среща с Велико Търново и от месеца, прекаран тук като участник в семинара. Запазила е и филм на видеокасета за онова далечно лято на 1990 г.

От няколко дни тя е в старата българска столица със съпруга си и сина си на път за морето. Спрели във Велико Търново, за да се порадват на Стария град, на Царевец и Трапезица и за да видят приятелите си тук, сред които е и зам.-кметът на града Снежана Данева-Иванова. Двете се запознали преди години, когато г-жа Данева била гост на район Зуглу в столицата Будапеща за подписването на договора за побратимяването на Зуглу и Велико Търново. След това Габриела Сигети си купила компютър с клавиатура на кирилица, за да може да си говори с новата си приятелка във Велико Търново. Точно тя, докато разглеждала черно-белите фотографии, разпознала настоящия ректор на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Само няколко минути по-късно той вече пратил покана Габриела да му гостува в университета, където двамата се снимаха отново един до друг, но с 27 г. разлика във времето.

Gabi (2)„ДОГОДИНА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧА В СЕМИНАРА ПО БЪЛГАРИСТИКА, ЗАЩОТО ИСКАМ ДА СИ СПОМНЯ КРАСОТАТА НА ЕЗИКА ВИ. Мисля, че изобщо не е случайно съвпадение това, че съм във Велико Търново в навечерието на тазгодишния семинар. И то точно в деня, в който проф. Бонджолов се е срещал с журналисти, за да разказва за поредното издание на този форум. Нахлуха спомени веднага и честно да си призная, бих искала да се включа още в този семинар, но ще почакам до следващата година. Тогава ще мога да остана малко по-дълго в града, който така харесвам“, казва Габриела, която говори чудесен български език, макар да признава, че в Унгария няма много възможност да го практикува. „Аз не съм говорила на български 25 г. Но в момента, в който стъпих в България, започнах да си спомням думи и изрази“, допълва още гостенката.

Това е третото посещение на Габриела Сигети във Велико Търново. Преди две години тя гостувала в старата българска столица съвсем официално заедно със съпруга си на 22 март. Но въпреки кратките си престои тук добре познава забележителностите на старата столица, помни какво е видяла преди 27 г. и признава, че голямата й мечта е някой ден да живее тук. „Аз знам, че това е невъзможно, но тук е толкова красиво, тихо и спокойно. Да живееш в столица, не е особено интересно. Районът Зуглу е дори по-голям от Велико Търново и с повече население на територията си. Това е обаче районът с най-много българско население. И макар че младите хора, които са вече трето поколение там, са родени унгарци, те продължават да говорят прекрасен български език. Танцуват, има два ансамбъла за български народни танци – „Янтра“ и „Росица“, и около техните рождени дни всяка година българите се събират на тържество“, разказва Габриела.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Стара снимка събра след 27 години унгарката Габриела Сигети и проф. Христо Бонджолов

  • 14.07.2017 в 13:57
    Permalink

    Каква хубава и трогателна история. Колко мили думи от една чужденка. Радвам се , че е толкова добри впечатления от нашият красив град.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.