Азия е застрашена от по-високи температури и по-силни бури заради промените в климата

Доклад на Азиатската банка за развитие и Института за изследване на влиянието върху климата в Потсдам отчете резки климатични изменения, които ще засегнат Азиатско-тихоокеанския район, ако държавите не изпълнят ангажиментите си съгласно Парижкото споразумение, предаде Ройтерс.
„Държавите в Азия и Тихоокеанския район са изложени на най-висок риск от изпадане в по-дълбока бедност и бедствия, ако усилията за смекчаване и адаптиране към климатичните промени не бъдат приложени бързо и решително“, каза вицепрезидентът на Азиатската банка за развитие Бамбанг Сусантоно.
Ако международните опити за справяне с проблема се провалят, средната температура ще се покачи с 4 градуса Целзий, предупреждава докладът.
Всички системи от коралови рифове в района ще претърпят повсеместно избелване. Като резултат риболовът в Югоизточна Азия ще претърпи загуби от 58 милиарда щатски долара за периода от 2000 г. до 2050 г. Дори ако покачването на температурите бъде ограничено до 2 градуса Целзий, почти всички коралови рифове в района ще избелеят.
При затопляне с 4 градуса Целзий морското равнище ще се повиши с 1,4 метра, а Индонезия ще бъде най-силно засегнатата от крайбрежни наводнения държава, като около 6 милиона хора ще пострадат годишно до 2100 г. Валежите ще се увеличат почти двойно.
От 20-те града в света, които ще бъдат най-силно засегнати от наводнения, 13 ще бъдат в Азия – в Китай, Индия, Виетнам, Индонезия, Тайланд и Япония.
Добивът на ориз в някои Югоизточни азиатски държави ще намалее с до 50 % до 2100 г. при такова затопляне. Смъртността вследствие на жегите сред хората над 65 г. ще се увеличи до 52 хиляди случая годишно през 2050 г.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *