martineli

martineli

Апаратура на световно ниво заработи в Комплексния онкологичен център във Велико Търново

Новата урологична техника завършва целия комплекс от уреди за ендоскопска диагностика, манипулации и лечение

 

От няколко седмици уролозите в Комплексния онкологичен център във В. Търново работят с последен клас апаратура, която осигурява най-модерното и адекватно диагностициране и лечение. Манипулациите с нея се извършват под упойка, гарантират възможно най-малка травматичност и се поемат от Здравната каса.

„Даваме шанс на хората, които, вместо да отидат в Турция или в София на лечение, могат да дойдат при нас и да са сигурни, че ще получат безплатно най-доброто лечение”, заяви д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център. Тя допълни, че новата апаратура е част от усъвършенстването на цялата дейност за ендоскопска хирургия и диагностика в КОЦ – Велико Търново.

Д-р Рачева изтъкна, че с тази придобивка се завършва цял един цикъл на диагностика, биопсия, извличане и изследване на качествен хистологичен резултат, проверена диагноза от туморния маркер, както и модерно адекватно лечение за пациентите, дошли в центъра с оплаквания в областта на простатата.

Новата техника вече е монтирана в операционната зала и се прилага при пациенти, които не са с доказани злокачествени резултати.

„Уредът ни дава възможност за ранна диагностика при хора, които забелязват кръв в урината си. Притесняват се, тръгват да търсят помощ от различни доктори и не знаят към кого да се насочат. С тази апаратура може да се установи първоизточника на това кървене и да се проведе последващо ранно лечение. Освен това можем да проследяваме и пациенти с онкологични заболявания, защото има възможност болестта да рецивидира и е необходимо да бъдат следени стриктно”, обясни завеждащият на сектор „Урология” при отделението по онкологична хирургия в КОЦ д-р Драгомир Димитров.

Неговият колега д-р Димитър Димитров допълни, че лечението с цистоскопа е оперативно, с възможно най-малко кръвозагуба и позволява на пациентите да си стъпят отново на краката много по-бързо.

„Апаратурата е със същите качества и възможности като тази от университетските центрове и частните клиники у нас и чужбина. Тя има възможност да бъде свързана и с останалите дейности в хирургичното онкологично отделение. Съвместима е с операциите на гърдата, ендоскопски коремни операции и диагностика на рак на стомаха. Дава възможност за светкавично лечение”, уточни той.

Освен този уред в отделението по урология бе доставен и нов биопсичен комплект за установяване на карцином на простатната жлеза. По думите на двамата специалисти той дава много точна диагностика.

„Карциномът на простатната жлеза е на второ място сред болестите при мъжете, причинили смърт. То е тихо заболяване, което не дава ранна симптоматика, и затова препоръчваме на мъжете над 50 години да се изследват на всеки 6 месеца”, коментира д-р Димитър Димитров.

Макар че само преди две години Комплексният онкологичен център беше изцяло реновиран и оборудван с високотехнологични апарати за лечение на ракови формации и образувания, в него и занапред ще бъдат инсталирани нови уреди, допълва управителят д-р Мария Рачева.

„Всяко нещо при нас е много скъпо и всичко е свързано помежду си. Разполагаме със собствено отделение по образна диагностика, хирургия, реанимация, лъчетерапия и т.н. Имаме изградени лъчетерапевтични бункери изцяло според стандартите – всяка от стените им е с 2,5 метра дебелина за защита на персонала и в тях има още пространство, което за в бъдеще ще бъде оползотворено с нова техника”, заяви онколожката. Тя припомни, че в центъра се работи с последен клас компютърен томограф, скенер, линеен ускорител и уред за брахитерапия. „20-слайдовият скенер дава перфектна картина, чрез която се установява туморът, компютърната система изработва лъчетерапевтични планове, а компютърният томограф извършва симулация все едно пациентът е вътре в линейния ускорител. Подходящата индивидуална програма се запаметява и по този начин няма рискове за болния, когато влезе в ускорителя”, обясни д-р Рачева. Уредът за брахитерапия пък стопява тумори в кухини, какъвто е ракът на шийката на матката, и дава изключително по-добри резултати от оперативното лечение.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

2 коментара за “Апаратура на световно ниво заработи в Комплексния онкологичен център във Велико Търново

 • 17.07.2017 в 16:53
  Permalink

  Ремонт в онкологията е правен само в отделението по образна диагностика. В останалите отделения времето е спряло и всичко е от преди 50 години! Тук са най- арогантните и огорчени от живота лекари, за които сте поредният клиент а не пациент! Не се лъжете, че там ще ви помогнат. Могат единствено да ви помогнат да си отидете от този свят по-рано! Истина ви казвам, видях го с очите си!

  Отговор
  • 17.07.2017 в 21:42
   Permalink

   Така е,а Рачева е една арогантна и груба жена.Преди 10 години лекува майка ми и нямаше кой да занесе туморните изследвания в София ,за да се установи биопсията….та баща ми носи с хладилна чанта пробите на доста пациенти.Тя почна след 5 години неуспешно лечение….нямам думи за това отделение.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *