Гарваните, досущ като хората, могат да планират бъдещето

Гарваните, досущ като хората и човекоподобните маймуни, са способни да планират бъдещето, когато имат полза от това, предават Асошиейтед прес и Франс прес.
Изследователите Кан Кабадай и Матис Асват от университета в Лунд направили тестове с пет гарвана, отгледани в плен. Те им поставили задачи, с които тези умни пернати добре се справят, когато живеят на свобода – използването на сечива. На гарваните била показана кутия, от която стърчала тръба, както и три камъчета. Те разбрали, че могат да използват камъчетата като сечива, когато ги пуснат в тръбата. Тогава кутията се отваряла и те можели да се доберат до лакомство. По принципа проба-грешка пернатите установили, че други сечива, като дървени топчета, не вършат работа.
При един от експериментите на животните била показана кутията, но без камъчетата. След това кутията била изнесена. Час по-късно, на друго място, на гарваните била показана паничка с камъче до няколко сечива, които не действали за получаване на лакомството. Пернатите винаги избирали камъчето, в очакване по-късно да се появи и кутията.
При други експерименти станало видно, че гарваните съзнателно могат да се откажат от награда за момента, ако знаят, че ще получат нещо по-вкусно, като изчакат известно време. Те се оказали и майстори на бартера, като се научили да разменят пластмасова капачка от бутилка срещу любимото си изкушение.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *