Двама краеведи издадоха книга албум за село Ветринци | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Двама краеведи издадоха книга албум за село Ветринци

Публикувана на: 17.07.2017г. 61 прегледа

„ИСТОРИЯ, ХАРМОНИЯ И КРАСОТА” СЕ НАРИЧА АЛБУМЪТ, КОЙТО РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА И КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ВЕТРИНЦИ. Негови автори са краеведът Руси Димитров и инж. Радка Шикова.

Освен историята на селото в книгата са събрани черно-бели и цветни снимки на исторически места и красиви местности в селото и около него, има карта на крепостта.

Албумът е условно разделен на две части, като първата разказва за историята на селото и всички места, свързани с историческите факти. Сведенията са още от времето на Карел Шкорпил, който пристига в България след Освобождението и тръгва да обикаля региона около Велико Търново. Така стига до Ветринци, където попада и на останки от стара крепост и град. Втората част разказва за сгради и места, които са представителни за селото. Една от тях е църквата „Св. Димитър”, която е строена в началото на 18 в., другата сграда е общината, където за първи път е развяно знамето на Попхаритоновата чета през 1876 г. В тази част е представено и образователното дело, чието начало е още преди 1848 година, когато във Ветринци е имало две килийни училища.

loading...

Коментари за "Двама краеведи издадоха книга албум за село Ветринци"

  • 17.07.2017 в 20:45

    край, Ветренци сега има трънки, дренки и бодили,,можете и да си наберете шипки в Есента

    Отговор
  • 19.07.2017 в 17:48

    Откъде мога да я закупя

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>