Затлъстяването на майката по време на бременността й е свързано с поведенчески проблеми за синовете й

Изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли навежда на мисълта, че затлъстяването на майката е свързано с по-голям риск от поведенчески проблеми за потомството й от мъжки пол, съобщи ЮПИ.
„Получените резултати разкриват, че ранните мерки, които целят жените да поддържат телесното си тегло в здравословни граници, преди да забременеят, са от съществено значение за здравето им и за това на бъдещите им деца“, заяви Барбара Ейбрамс от университета.
Неотдавнашни изследвания свързаха високото телесно тегло на майката с поведението на децата й и със свързани с тях проблеми, като хиперактивност с дефицит на вниманието.
Приблизително 15 на всеки 100 жени в детеродна възраст са засегнати от сериозна форма на затлъстяване, сочат данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите.
В рамките на изследването били анализирани резултати от предишни проучвания, за да се установи дали индексът на телесна маса на майката преди забременяването й е свързан с поведенчески проблеми на децата й в училищна възраст.
Изследването обхванало близо 5000 участнички и биологичните им деца, чиито данни били проучени между 1986 г. и 2012 г., а тези за децата на възраст между 4 и 14 години – на всеки две години за каквито и да било поведенчески проблеми.
Оказало се, че момчетата, чиито майки били затлъстели, преди да забременеят, са с по-голям риск от поведенчески проблеми на 9-11-годишна възраст. Колкото по-голямо е телесното тегло на майката по време на бременността й, толкова по-висок е рискът от поведенчески проблеми за синовете й.
Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *