Книга за народните песни и обичаи в Сушица издаде Диляна Стоянова | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Книга за народните песни и обичаи в Сушица издаде Диляна Стоянова

Публикувана на: 17.07.2017г. 62 прегледа

КНИГАТА СИ „НАРОДНИ ПЕСНИ И ОБИЧАИ ОТ СЕЛО СУШИЦА ПРЕЗ XXI ВЕК“ ПРЕДСТАВИ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДИЛЯНА СТОЯНОВА. 21 автентични песни от Сушица, обработени песни, обичаи, които се практикуват и днес, обичаи, които имат своята сценична версия и дори такива, които са вече забравени, е събрала в книгата си Диляна, която е докторант във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и преподавател в катедрата по музика на Педагогическия факултет.

Идеята за този сборник се родила преди няколко години, когато Диляна Стоянова се срещнала със самодейци от селото и дори направила няколко участия с тях. Самата тя народна певица, веднага била привлечена от местния фолклор и решила да събере автентични песни в началото само от личен интерес. Впоследствие обаче събирателската й дейност се оказала доста по-мащабна и тя решила да издаде събраното в сборник.

Изданието е двуезично – на български и английски език, и е подходящо за чужденци, които трайно са се заселили в България и се интересуват от родния фолклор, за българи, които са напуснали родината си, както и за ръководители на народни състави.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *