От два месеца има безплатна правна помощ за бедни, но малко хора я търсят | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

От два месеца има безплатна правна помощ за бедни, но малко хора я търсят

Публикувана на: 17.07.2017г. 238 прегледа

По четири случая адвокатите вече водят дела, хората не плащат нищо

 

ОТ НАЧАЛОТО НА МАЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ФУНКЦИОНИРА ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ У НАС РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА безплатни консултации от адвокати. Центърът е на адвокатската колегия във Велико Търново и дава консултации на социално слаби. Без пари след това може да се заведе и съдебно дело, ако това е нужно и ще помогне на човека, подчертава адвокат Даниела Минева, председател на гилдията в старата столица. Тя апелира хората да се ползват от тази услуга и да си търсят правата, защото такава възможност е много рядка.

РЪКОВОДИТЕЛ НА ЦЕНТЪРА Е АДВОКАТ ИРЕНА СТАСИНОПОЛУ, която е и общински съветник във Велико Търново. Юристката е от Дебелец и се прочу с това, че успя да помогне на хората от градчето, които получиха обезщетения след обгазяването преди шест години със стирен от обърната цистерна. Тя разработва месечния график за ангажираните адвокати в центъра, които засега са 26 и трябва да са регистрирани в Бюрото за правна помощ, което покрива разходите по едно съдебно дело. Хората обикновено казват, че държавата не прави нищо за тях, но сега, когато имат реална възможност да не дават пари за адвокат, не се ползват от услугата, сочи статистиката на центъра през двата месеца, откакто работи.

„От девет консултации вече са заведени 4 дела по различни казуси. В центъра са ходили доста повече хора, но те не са успели да удостоверят правата си на социално слаби и случаите им не са разглеждани. Два дни от седмицата – във вторник и четвъртък, в центъра винаги има по двама адвокати, обикновено по наказателно и гражданско право. Адвокатките Стасинополу и Минева са убедени, че този център има смисъл, защото българинът има много предоставени по закон права, но не ги ползва, тъй като не ги знае и обикновено си прави консултации по интернет. Сега със съществуването на този център социалното слабите няма нужда да дават 50 лв. на адвокат само за една консултация и поне 300 лева за завеждане на дело. Тук могат да им кажат дали делото си струва, или не, защото доста от питанията са свързани с административни услуги от институциите.

 

ПОМОЩ ПРИ РАЗВОД, ИМОТНИ СПОРОВЕ И ПО ДЕЛО ЗА БРУТАЛНО УБИЙСТВО

 

ВЪВ ВЕЧЕ ДАДЕНИТЕ КОНСУЛТАЦИИ И ЗАВЕДЕНИ ДЕЛА ИМА ВСЯКАКВИ човешки драми. Имуществени, семейни, за делби, за ниви, за убийство и какво ли още не. Например дълги години една социално слаба жена е била разделена със съпруга си, но така и не намерила пари да се разведе с него. Друг случай е дело за имотен спор в Горна Оряховица, който също вече е в съдебна фаза. Правата на единия съпруг за общото имущество след развод е друг от случаите, за които е потърсена помощ. След като си осъден по закона за домашно насилие да не доближават жена си и къщата, как можеш да си вземеш личните вещи? Отговор на такъв въпрос вече е даден от екипите адвокати в центъра. Най-тежкият случай е помощ за майката на убития от скинари в началото на годината Христомир Владимиров.

От собствения бюджет на адвокатския съвет е направен ремонт на помещението и е закупена техника за центъра, който се намира в центъра на В. Търново зад Съдебната палата на ул. „Ц. Церковски„ 39 в офис 106. Там има служителка, която работи от 9 до 17 часа и отговоря на тел. 062 60 30 64. От нея гражданите ще могат да получават предварителна информация какви документи е нужно да представят пред адвоката, с които да удостоверят, че отговарят на изискванията за предоставяне на безплатни правни консултации и са социално слаби. Предоставен е имейл адрес rck-vtak@abv.bg.

Нели СУКОВА

 

Адвокат Ирена Стасинополу

loading...

Коментари за "От два месеца има безплатна правна помощ за бедни, но малко хора я търсят"

 • 17.07.2017 в 10:46

  Браво !! Една хубава им полезна информация !!! Обичам добрите Новини !!!

  Отговор
 • 17.07.2017 в 12:10

  Какви са критериите и документите на които трябва клиентите Ви да отговарят и представят за доказване,че е са социално слаби?

  Отговор
  • 17.07.2017 в 13:33

   нАЛИ ТОЧНО ТОВА ПИШЕ,ДА ОТИДЕТЕ,ДА ПОПИТАТЕ ПО ТЕЛЕФОНА И ДА ВИ КАЖАТ КАКВИ СА ДОКУМЕНТИТЕ . Ако сте социално слаб и имате нужда от адвокат,сигурно ще знаете какви са документите ! Инициативата е добра и полезна,браво да Даниела Минева за организацията .Сега топката е в гражданите .Що се отнася до адвокатите като цяло,нали знаете поговорката ,но сега не става дума за това….

   Отговор
 • 17.07.2017 в 12:20

  Адвокатите най-напред да погледнат себе си. техен възрастен колега ме измами. При наемането той ми поиска 500 лв. хонорар плюс 300 лв. съдебни такси.неговата задача бе само да внесе иска и нищо повече. Но от решението на съда разбрах, че всъщост съдебата такса е 50 лв. т.е. той заграби още 250 лв.Естаствено, че не ви даде икаква касова бележка. Освен това адвоката вероятно се договори с ответника да не повдигам въпрос за сграда в имота, която не е негова, но съда му я даде, след измама. Е, ако можете досетете се кой е този адвокат

  Отговор
  • 17.07.2017 в 13:34

   Че нали знаеш – намери си друг адвокат или първо питай ,после плащай .В информацията не става дума за това !

   Отговор
 • 17.07.2017 в 17:13

  Може ли тел.за връзка.Благодаря

  Отговор
 • 17.07.2017 в 17:28

  Ami Foti-to shto ne go pisahte tozi put. Toi e nai zaetia ot vsichki i mnogo razbira kak da fursiraaaaaaa.

  Отговор
 • 17.07.2017 в 22:27

  Браво за начинанието.Специално Ирена Стасинопуло е всеотдаен човек и лично на мен е помогнала в тежки за мен моменти-сигурна съм ,не само на мен .Благодаря ти Ирена Стасинопуло,продължавай все така да помагаш и радваш хората.Благодаря ти!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *