Швейцарски учени принтираха меко изкуствено човешко сърце

Швейцарски учени от Висшия технически институт в Цюрих принтираха чрез триизмерен принтер меко изкуствено човешко сърце с помпен механизъм, съобщава сайтът TechCrunch.
Един от проблемите, свързани с изкуственото сърце, беше свързан с това, че металните и пластмасовите механизми много трудно се интегрираха с тъканите. Те могат да ги повредят заради неестествения начин на движението им.
Швейцарските учени успяха да се справят с този проблем, като конструираха меко изкуствено сърце, чиито силиконови стени се движат досущ като оригиналния анатомичен човешки орган. В новото изобретение все пак има и някои различия – между клапите са разположени не просто стенички, а цели отделения, които се издуват и раздуват, за да наподобят действието на помпа.
Сърцето беше създадено с използването на 3-D принтер, чрез който учените можаха да възпроизведат сложната вътрешна структура на жизненоважния орган, използвайки меки и гъвкави материали. Целият изкуствен орган представлява „моноблок“. Поради тази причина специалистите няма да се безпокоят как различните вътрешни механизми ще се съчетават един с друг /с изключение на входните и изходните изводи, през които кръвта ще прониква и изтича/.
В тестовете изкуственият орган се е представил добре, но все още той не може да стане човешки имплант. Работата се състои в това, че сегашните материали издържат само на няколко хиляди удара, което стига едва за половин час работа на сърцето. Екипът планира да бъдат подобрени материалите, за да могат да издържат на по-продължителни натоварвания.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *