Аладин Кадура купи 6 къщи в Иванча, при него отдъхват висши чиновници от Палестина

Бизнесменът гледа овце в селото и инвестира в детски център в Горна Оряховица

 

АЛАДИН КАДУРА ЖИВЕЕ ОТ 35 Г. В БЪЛГАРИЯ. Вече е на 58, има жена търновка, на 26 години, и син на три годинки, но казва, че все още е… заклет ерген, защото брак не е сключвал нито с Рени, нито с предишната си жена, която също е българка и от която има две деца – Сара на 20 г. и Аладин на 18 г. Аладин и Рени се запознали преди години в търговски център „Искра“ във Велико Търново, където, току-що завършила средно, тя работела за него. До есента на 2016 г. Кадура бе наемател на комплекса, но го заряза. Твърди, че му писнало от този бизнес, от строителството и от куп други неща и сега гледа овце, грижи се за трите си деца и се радва на младата си жена. Дъщеря му Сара учи в Шотландия, а Аладин младши още е ученик в София. Те обаче били лудо влюбени в малкия си брат Артин, който ходи в детска ясла „Мечо Пух“ във В. Търново.

 

ДЕПУТАТ И СЪВЕТНИК НА МИНИСТЪР ОТ ПАЛЕСТИНА ОТДЪХВАТ В ИВАНЧА

 

СЛЕД КАТО ЗАРЯЗАЛ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР „ИСКРА“, ВДИГНАЛИЯТ НЯКОЛКО ЖИЛИЩНИ БЛОКА предприемач с българско гражданство Аладин Кадура основно се е отдал на живота на село. Още преди време той купил 6 къщи в Иванча, където в едната живее със семейството си през повечето дни от седмицата. Иначе има жилище в новите квартали на В. Търново и в блок, строен от него. Освен този блок той казва, че има готови обекти по морето – хотел в Балчик, две сгради в Слънчев бряг и в Равда, но вече не се занимава със строителство.

ALADIN (2)
Депутатът Хани Оде в Иванча

Преди три години Аладин и палестинецът Хани Оде правят обща фирма „Реналдин“ за външна и вътрешна търговия и строителство. Сънародникът на Кадура и негов връстник е депутат в парламента на Палестина в момента и шеф на отдела за човешки ресурси там. Съдружник в дружеството е и Уасим Абдула, също палестинец и доста по-възрастен от двамата приятели. Днес Абдула и Оде също си имат къщи в Иванча и няколко пъти в годината ходят да отдъхват в селото, разказва Аладин и се шегува, че дори е имало идея в селото да се направи палестинско селище.

„С Хани сме колеги от университета в София „Карл Маркс“ от едно време, после сме били заедно в София, а след това той се върна в родината и сега е депутат. Уасим е съветник на министъра на транспорта и електрониката в Палестина, а двете техни къщи в Иванча за тях са купени от името на общата ни фирма. Уасим е завършил Оксфорд и е много ерудиран мъж. Съдружник във фирмата е и моят брат Фейсал, който също си купи къща в Иванча“, споделя още Аладин Кадура и с гордост допълва, че брат му работи като инженер в Дубай.

В Иванча, което избрал случайно, Аладин вече има стадо от 150 овце и смята да го разшири с още сто животни. Постройките за фермата са нови и правени от него. Още като купил имоти в Иванча, бизнесменът инвестирал в асфалтиране на улици, улично осветление и заедно с предишния кмет на селото издействали повече кофи за смет.

 

Рени и Аладин
Рени и Аладин

МОМЧЕ ОТ БЕДНО СЕМЕЙСТВО С 6 ДЕЦА ИДВА В БЪЛГАРИЯ

 

ЗА АЛАДИН КАДУРА СЕ ГОВОРИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА КАКВО ЛИ НЕ. И най-вече, че е агент на няколко световни разузнавания! Според него обаче това са митове, легенди, клюки и омраза, които няма как да бъдат доказани. Още като дошъл във Велико Търново, службите го напъплили и проявили задължителния интерес към него, проверили го и не открили нещо нередно. Чувал е за себе си още, че е пласьор на наркотици, но според него, всъщност е човек, който се радва и вълнува от дребните неща в живота, които реално го осмислят.

Идва у нас да учи през далечната 1983 г. Не е бежанец и все още си ходи в родния град Яфа, където е майка му. Баща му бил разносвач на вода от Кувейт, а в семейството били шест деца. Днес всички са пръснати по света – той е в България, другите са в САЩ и Швейцария, единият брат е в Дубай.

„Преди да дойда в София и да завърша международни икономически отношения в тогавашния „Карл Маркс“, сега УНСС, учих в Одеса за строителен инженер. След това заминах за Дания и там живях една година. После поех за родината си, за да видя родителите си. Точно тогава обаче самолетът направи транзитен престой за 72 часа в София и аз останах там. В столицата живях 15 години, където намерих първата си половинка, също българка. През 1998 г. дойдох във В. ALADIN SELO 1Търново при откриването на търговски център „Искра“, където бях наемател и плащах на читалището, но вече приключих с това начинание“, разказва Аладин.

ПАЛЕСТИНЕЦЪТ, ЖИВЯЛ В 5 ДЪРЖАВИ, Е БЪЛГАРСКИ ПОДАНИК и казва, че харесва България и вероятно няма да си търси друга държава. Защото вече инвестира в нов детски център в Горна Оряховица и е на финала преди сделката.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

7 thoughts on “Аладин Кадура купи 6 къщи в Иванча, при него отдъхват висши чиновници от Палестина

 • 18.07.2017 в 9:36
  Permalink

  Кога ще напишете за някой лекар, за някой с постижения към обществото.

  Отговор
 • 18.07.2017 в 9:59
  Permalink

  Po golemi laji ne bjach chel skoro…jenen bil za tarnovka -balgarka???Nito e balgarka ,nito e ot tarnovo…da ne govorim che sa skasani i njamat 2po edin!!!Ziganska rabota…100 deca ot 100 jeni…..

  Отговор
 • 18.07.2017 в 10:11
  Permalink

  Че кажете за кого от нас да се напише,дайте на вестника идея,като имате такава !

  Отговор
 • 18.07.2017 в 19:36
  Permalink

  Свършиха ли достойните българи за първа страница, сякаш няма трудолюбиви нашенци та ни занимават с някакви чужденци

  Отговор
 • 18.07.2017 в 19:42
  Permalink

  Добра идея е избора – доктор Данкова.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.