78 четения

Астронавтът Бъз Олдрин разстла червен килим за Марс

48 години след като стъпи на Луната, астронавтът Бъз Олдрин от мисията „Аполо 11“ разстла червен килим за Червената планета в рамките на гала събитие с участието на знаменитости в космическия център „Кенеди“, съобщи Асошиейтед прес.
87-годишният Олдрин отбеляза предстоящата годишнина на въпросната мисия до Луната през 1969 г. застанал под историческата ракета „Сатурн V“ и събра над 190 000 долара за своята фондация с идеална цел ShareSpace Foundation (ШеърСпейс фаундейшън). Той е на мнение, че хора ще могат да кацнат на Марс към 2040 г. – цел, която се споделя от НАСА. Американското космическо ведомство разработва система за изстрелвания в космоса и космически кораб „Орион“, който да изпрати американци в далечния космос.
Астронавтите от мисиите „Аполо“ Уолт Кънингам, Майкъл Колинс и Харисън „Джак“ Шмит се присъединиха към Олдрин – един от 12-те астронавти, стъпили на Луната, на благотворителното събитие.
„Допада ми да мисля за себе си като за иновативен футурист – заяви Олдрин пред близо 400 души, събрали се в центъра „Аполо/Сатурн V“. – Сегашните програми поглъщат много средства и ще трябва да се въведат ограничения, ако изобщо искаме да отидем някъде.“
По време на гала събитието Джеф Безос получи първата награда „Бъз Олдрин“ за иновации в космоса. Безос, основателят на Amazon.com и компанията за космически полети „Блу ориджин“, се опитва да намали разходите за пътувания в космоса чрез многократно използване на ракети.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!