Велико Търново събра Каринка и Холгер в семейство Фон Раух

РОМАНТИКАТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ЗАНИМАНИЯТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ СЪБРАЛИ ХОЛГЕР И КАРИНКА В СЕМЕЙСТВО ФОН РАУХ. Двамата се срещнали за първи път върху павираните плочки пред аулата на вуза като участници в Семинара по български език и култура. Това се случило през 1995 г.

„Не беше любов от пръв поглед, може би от втори или трети. Но той беше този, който ме видя, забеляза ме и започна да ме ухажва“, разказва Каринка. Двамата слависти бяха гости на официалното откриване на 40-ия семинар по българистика, който започна вчера във Великотърновския университет.

Холгер е от Германия, Каринка – от Чехия. Двамата заедно говорят повече от 10 езика, сред които и българският. „Всъщност първите пет години от нашето съвместно съжителство ние общувахме само на български език, защото нямахме друг език, който да ни събира. След това тя научи немски, аз – чешки, и сега можем да си говорим на различни езици“, усмихва се Холгер, който чудесно говори още френски, английски, руски, чешки и испански, а тя се справя перфектно на руски, сръбски и немски.

Когато за първи път пристигнали във ВТУ, и двамата следвали славистика. Той бил студент в Кьолн, тя – в Прага. Сега Холгер се занимава с информационни технологии, в които българската граматика не му върши работа, но въпреки това той нито за секунда не съжалява за времето, което е отделил на българския език. Признава, че и до днес няма логично обяснение защо се е захванал със славянските езици, но му е достатъчно това, че заради тях срещнал Каринка. Тя продължава да е свързана с българския език, организира курсове в школа за възрастни хора и вече е станала инициатор на събирането на осем такива групи в Мюнхен.

ПЕТ СЕМЕСТЪРА Е БИЛ ЛЕКТОР ПО НЕМСКИ ЕЗИК ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ХОЛГЕР ФОН РАУХ. Тогава двамата живели заедно във Велико Търново. А Каринка използвала времето, за да събира информация за дипломната си работа, която била посветена на Емилиян Станев. „Пък и се опознавахме. Защото не станахме веднага семейство. Трябваше да дойдем на семинара и през 1996 г. После вече се сгодихме, направихме го във Велико Търново и тръгнахме на екскурзия в Турция“, връща се назад Холгер.

Българският фолклор и танците, с които той се срещнал именно на семинара, са любимата му част от родната култура. Каринка пък завинаги останала влюбена в литературата ни.

22 г. по-късно те отново са във Велико Търново и на мястото, на което се запознали и откъдето тръгва семейната им история. Няма да имат време да останат на целия семинар, но са благодарни, че отново могат да се върнат към емоциите от онази щастлива за тях 1995 г.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

Холгер и Каринка фон Раух

Един коментар за “Велико Търново събра Каринка и Холгер в семейство Фон Раух

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *